ЦИК за електронното гласуване

Дистанционното електронно гласуване е бързо и удобно, но рискът от контролиран вот е по-голям и той не може да бъде преодолян. Това се пише в анализа на Централната избирателна комисия (ЦИК), изготвен след проведените симулации на електронното гласуване в края на 2017-та.

Според ЦИК с електронното гласуване се намаляват до минимум рисковете от: недействителност на гласа поради грешно отбелязване на гласа от избирателя; грешки при броенето и отчитането на резултатите от страна на секционната избирателна комисия (което е възможно при гласуването с хартиени бюлетини).

Комисията казва, че резултатите могат бързо да се калкулират, но все пак въвеждането на електронно и машинно гласуване би забавило обявяването на крайните резултатите.

"В същото време дистанционното електронно гласуване, макар и удобно за потребителя, изисква специфични компютърни умения. За разлика от останалите електронни услуги, при електронното гласуване има допълнителни стъпки, свързани с гарантиране на сигурността. Необходимо е това гласуване да бъде реализирано поетапно", пишат в анализа си от ЦИК.

Относно рисковете при контролирания вот от Комисията смятат, че с електронно гласуване той няма да бъде овладян, а дори напротив - шансовете за неговото разрастване са по-големи:

Независимо от възможността да се гласува многократно дистанционно, рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиени бюлетини. Докато в последния случай избирателят все пак остава сам в кабината за гласуване, то при дистанционното електронно гласуване възможността да не бъде сам или друг да гласува вместо него е значително по-висока.

В анализа си ЦИК отбелязва и скорошни пробиви в сигурността срещу всички модерни процесори на Intel, AMD и ARM. Според ЦИК това налага още веднъж преосмисляне на сроковете, поставени в Изборния кодекс за реализиране на реално дистанционно електронно гласуване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пъ
    пълни глупости
    3 -2
    08:23, 14 дек 2018

    Електронното гласуване е възможно, може да се защити добре, но не е желано от управляващите.Този цирк с адресите е ясен на всички.В момента никой не знае какъв е точният брой на хората които ще гласуват.Изборите се манипулират както им е удобно на управляващите и те не желаят да променят това.Как се определя процента на гласувалите в момента като списъците са едно към гьотере.Ако ще има електронно гласуване първо всеки, който ще гласува трябва да се регистрира че ще направи това.Аз например имам електронен подпис и абсолютно еднозначно може да се определи че аз съм гласувал.Е, да ще има информация после за кого съм гласувал, но на мен не ми пука от това.Защо да не мога да гласувам електронно?Колкото до хората, които ще бъдат манипулирани да гласуват за определена партия те така или иначе пак ще бъдат манипулирани.Това ще намалее като се намалят субсидиите на партиите.Сега те имат собствени средства за да си купуват циганските гласове.Освен това какво ми се оправдават с хакери.Хакери винаги е имало и въпреки всичко банките правят разплащанията си електронно и са сравнително добре защитени.Значи за парите може да се дижат електронно, а за гласовете не било сигурно?На тях им е сигурно само когато те могат да манипулират процеса.

  • 2
    Пъ
    пълни глупости
    1 -2
    08:30, 14 дек 2018

    Голяма демокрация уважаеми избиратели.Излизат да говорят и лъжат та лъжат.Гледат ни в очите и ни лъжат.Манипулират изборите както им се харесва.Присъединявам се към всички европейци, които не одобряват тази така наречена " демокрация".

Последни новини