Приятелят на българката Мира Яшар е успял да избяга от Турция

Джо Робинсън, който беше осъден на 7,5 години затвор по обвинение за съпричастност към Отрядите за защита на народа (YPG), която е военизираното крило на кюрдската Партия на демократичното единство в Сирия (PYD) тайно се е върнал в родината си Англия. Това съобщи турската редакция на Би Би Си, цитирана от obzornews.bg.

Робинсън, който бе освободен под гаранция, докато течеше процедура по разглеждане на делото му в касационен съд, даде интервю за Би Би Си.

Робинсън е потвърдил, че е напуснал Турция без знанието на турските власти, като изтъкнал, че „за него обвинението и присъдата са неприемливи, и че не се смята за виновен“, съобщава още Би Би Си.

25-годишният Робинсън е бивш военен от британската армия. Пред Би Би Си той заявява:

„Сметнах сам да намеря решение на този проблем и да си възвърна правата. Това беше трудно решение.“

Британският гражданин Джо Робинсън беше задържан заедно с приятелката си - българката Мира Яшар през 2017 г. в курортния град Дидим, по време на почивка на двойката и майката на Мира. Той бе обвинен в членство в терористична организация, а Мира – в пропаганда на въоръжена терористична организация.

Пред съда Робинсън заяви, че не е участвал в боевете срещу ИДИЛ, а е работил като здравен работник и доброволец.

Робинсън изтъква още, че по време на близо година и половина престой в Турция е срещнал големи трудности, четири месеца е бил в пълна изолация в затвора, и допълва:

„В Турция бях осъден за престъпления, които не бях извършил. Нямаше нито едно доказателство, което да потвърди обвиненията и присъдата.“

Британското външно министерство няма изявление по случая със завръщането на Джо Робинсън.

В средата на месец септември Съдът за тежки престъпления в турския град Айдън на една година и 10 месеца затвор българката Мира Яшар Селямоглу, съобщи в. "Миллиет".

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини