Най-малките участници откриха 3-тия Национален фестивал на коледната и новогодишната песен в Хасково

    Най-малките хористи от подготвителната формация на пловдивската Хорова школа „Стефка Благоева” откриха 3-тото издание на Националния фестивал на коледната и новогодишната песен, който днес и утре се провежда в Хасково.

    Осем хорови формации от цялата страна са част от фестивалната програма.

    Стартът на певческата надпревара обяви диригентът на хор „Орфей” Елена Цветкова по чиято идея беше създаден той и която е основен двигател на форума. От сцената тя поздрави участниците и публиката и призна, че този фстивал е найната сбъдната коледна мечта.

    На хористите, диригентите и композиторите секретарят на Българския хоров съюз Крил Търпов пожела да продължават да творят с ентусиазъм и да развиват хоровото изкуство. С думите: Ако децата ни пеят, те ще бъдат щастливи”, той пожела на добър час на начинанието.

    Специален гост на фестивала е почетния гражданин на Хасково и дългогодише диригент на хор „Орфей” Боян Боев.

    Освен всички награди за хористите, подготвени от организаторите и спонсорите, маестро Стоян Бабеков донесе за всички формации сборници с литургиични песни, предоставени от Светия синод, които да обогят репертоара им.

    По-късно в зала „Етнография“ на Регионалния исторически музей в Хасково мъжката коледарска група от село Сусам и възпитаниците от вокална група „Южняче“, с ръководител Боян Митев огласиха пространството с фолклорни песни.

    От 18 часа, отново в Младежкия център е Третият фестивален концерт.

    За първи път фестивалните концерти ще бъдат записани и излъчени в предаването по БНР „Кантате юбилате

    В рамките на Национален фестивал се провежда и конкурса за нова българска песен на коледна и новогодишна тематика. 16 песни участват във второто издание на конкурса. Една от тях е изпратена чак от Финландия. “Витлеемска звезда“ е написана от композиторът Димитър Попов, който от години живее в скандинавската държава. Да представят песен от конкурса е сред условията за хоровете, участващи във Фестивала. Песента на Димитър Попов  изпълнява смесения хор „Седянка“.

    Тази вечер  ще бъде обявена и песента- победител на публиката. Прецизното жури от професионалисти вече е готово с решението си. Наградата на професионалистите е за „Коледни камбани“ на Александър Текелиев, който е родом от Свиленград.

    На откритата сцена на площад “Свобода“ в неделя с начален час 11 е четвъртата час на фестивала „ С песни край елхата“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Мм
      Ммм
      7 -5
      16:18, 15 дек 2018
      Откриваш такъв форум по дънки?!
      • Хм
        Хм
        3 -3
        20:11, 15 дек 2018
        Поне прочетохте ли текста?
      • Мм
        Мм
        1 0
        20:50, 15 дек 2018
        Именно, защото го прочетох! ...С всички грешки в него :)
    • 2
      Ли
      Лили
      7 -4
      16:30, 15 дек 2018
      Госпожата с дънките - срамота!
    • 3
      За
      Запознат
      3 -5
      21:57, 15 дек 2018
      Ако се поинтересувате,ще намерите снимки на много известни личности,присъстващи на далеч по-важни събития,които са облечени по дънки.Тези които коментират подобни елементарни неща вместо самото събитие са жалки.
    Последни новини