Цветанов очаква приемането на България в Шенген до една година

В рамките на настоящия мандат на Европейския парламент и на Европейската комисия България и Румъния трябва да станат членове на Шенгенското пространство. Това заяви днес в Банско председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който участва в поредната среща за предизвикателствата пред България преди евровота. Мандатите на двете евроинституции изтичат догодина. 
 
Цветанов даде изключително висока оценка на всички български евродепутати, които са работили заедно за каузата страната ни да влезе в Шенген.
 
„Аз съм убеден, че това, което е като прогноза в мандата на Европейската комисия сега, на тази и на Европейския парламент, България ще се присъедини към Шенгенското пространство. Най-важното е, че всичките евродепутати от България застанаха твърдо за приемането на страната ни в Шенгенското пространство“.
 
В качеството си на член на Управителния съвет на ЕВРОПОЛ, който отговаря за координацията между европейските и национални институции Цветан Цветанов коментира и необходимите промени в политиката по сигурността, записани в новата тригодишна програма, обезпечена с финансов ресурс от 136 милиона евро.
 
Споделяне и защита на информацията, по-добра координация между службите в Европейския съюз и извън него са най-спешните мерки с оглед заплахите от рецидивиращ тероризъм.
 
„За да може да се направят правилните анализи, да могат да се направят и потенциалните заплахи, които биха могли да възникнат за Европейския съюз, а същевременно пък иновативните подходи, които трябва да има ЕВРОПОЛ. Трябва да можем да правим действително този пресечен анализ колкото е възможно по-бързо и да може автоматизирано всичко това да се случва и всяка една държава-членка да ползва така нареченият информационен хъб“, каза Цветанов.
 
Той посочи още, че очаква в рамките на следващите два месеца очаква новата програма на ЕВРОПОЛ да бъде приета окончателно.
Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    12 0
    14:32, 16 дек 2018
    А аз очаквам тебе доста по скоро за те няма.......
  • 2
    Дя
    Дядо Щукар -зоодоброволец
    10 0
    17:56, 16 дек 2018
    Тва приятелче ЦЕЦО от няколко години насам все ни уверяв че сме в ЧАКАЛНЯТА и всеки момент влизаме в тоя прословут Шенген Ама много киснем в тая чакалня бе ЦЕЦО ами посмали малко бе МАНГО Е пък и да влезем пасти ли ще ядем вместо хляб
Последни новини