„Студена война“ триумфира на наградите на Европейската киноакадемия

В испанския град Севиля бяха раздадени поредните награди на Европейската киноакадемия. Големият победител е „Студена война“ на Павел Павликовски, отличен в четири от водещите категории: за най-добър филм, режисура, сценарий и актриса (Йоана Кулиг).

Това са поредните награди за филма на Павликовски, чиято премиера бе на фестивала в Кан през май. Още там той заслужи отличието за най-добър режисьор. „Студена война“ бе изненадващо пренебрегнат с номинация в категорията за чуждоезичен филм на наградите „Златен глобус“. Все пак той си остава единственият конкурент на „Roma“ в същата категория за наградите „Оскар“.

Друг фаворит на журито в Кан също си тръгна с награда. Марсело Фонте бе обявен за най-добър актьор на фестивала на Лазурния бряг и сега добави и отличието на Европейската академия. За най-добра комедия бе обявен „Смъртта на Сталин“ на Армандо Ианучи, който се пошегува със забраната на филма му в Русия.

Отличнието за най-добър документален филм е за „Бергман: Година от живота“ на Джейн Магнусон. За най-добра пълнометражна анимация бе обявена „Another Day Of Life“, а „Girl“ получи призът на ФИПРЕСИ за европейско откритие на годината. Наградата на „Изборът на публиката“ бе за „Призови ме с твоето име“.
 

Източник: cinefish

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини