САЩ одобри продажба на Patriot за 3,5 млрд. долара на Турция

Администрацията в САЩ разрешава продажбата на системи Patriot за 3,5 милиарда долара на Турция, съобщава министерство на отбраната на САЩ за сътрудничество и сигурност в областта на отбраната DSCA - Defense Security Cooperation Agency, цитирано от ТАСС.

Предоставя се разрешение за продажбата на 80 Patriot MIM-104E и 60 PAC-3, както и свързаното с тях оборудване. Според представените данни, Турция също така иска закупуването на четири радарни станции AN/MPQ-65, 10 антени AMG, 20 автономни пускови системи M903 и четири станции за контрол на прихващане, съобщава "Ройтерс".

От гледна точка на американските военни, изпълнението на договора е в интерес на "външната политика и националната сигурност на САЩ". Той също така ще "повиши сигурността на ключов съюзник на НАТО, който е в челните редици на борбата срещу тероризма".

Администрацията на САЩ официално уведомява Конгреса на САЩ за своето решение. Американското законодателство вече има 30 дни, за да проучи този военен договор и възможното му блокиране.

В края на ноември Ибрахим Калин, официален представител на турския президент Реджеп Ердоган, заяви, че страната е готова да закупи американски системи в случай на добро предложение от Вашингтон. Калин също така обясни, че Турция "купува тези системи за самозащита и няма да атакува никого".

САЩ се опитват да попречат на Турция да купи системата за въздушна отбрана С-400 от Русия. Вашингтон предупреди Анкара, че ако придобият тези оръжейни системи, САЩ могат да откажат на Турция продажбата на 5-то поколение изтребители F-35.

Първите доклади за преговорите на Русия и Турция за доставката на С-400 се появиха през ноември 2016 г. Фактът за сключването на договора е потвърден от руската страна на 12 септември 2017 г.

Турският национален министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че разгръщането на С-400 ще започне през октомври 2019 г.

Според ръководителя на "Розтек" Сергей Чемезов от декември 2017 г. цената на доставката за Анкара С-400 е 2,5 милиарда долара.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини