Майкъл Флин заявил пред ФБР, че бившият шеф на ГРУ е убит в Ливан

Бившият шеф на руското разузнаване Игор Сергун е починал в Ливан. Това е обявил по време на разпит пред ФБР бившият съветник на Доналд Тръмп Майкъл Флин. 

Москва съобщи за смъртта на Сергун на 3 януари 2016 г. Официалната версия е, че 59-годишният Сергун е починал от инфаркт в Москва. 

В началото на март 2016 г. ливански медии съобщиха, че Сергун е убит по време на секретна мисия в Бейрут, като в убийството му може да са замесени турските спецслужби. Москва отрече тази версия.

Бившият съветник на Тръмп Майкъл Флин е дал показания за Игор Сергун през февруари 2017 г. по искане на спецпрокурора Робърт Мюлер в рамките на разследването на руската намеса на президентските избори в САЩ. 

Руската служба на Би Би Си публикува и част от отчета от разпита на Флин, като части от документа са цензурирани. 

В показанията Флин обяснява, че след смъртта на Сергун в Ливан се е обадил на тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк, за да изрази съболезнованията си. 

Флин разказва още и за отношенията си със Сергун. По думите му двамата се запознали, когато Флин пристигнал в Русия през 2013 г. като ръководител на разузнавателната служба към американското министерство на отбраната. 

Визитата му тогава продължила четири дни. Той участвал в програма за развитие на лидерски качества, организирана от руското разузнаване. 

Според Флин руснаците му били признателни за визитата. 

След запознанството със Сергун двамата продължили да си общуват.

На 28 февруари 2014 г. Сергун трябвало да пристигне в САЩ, но заради действията на Русия в Крим визитата била отменена, обяснява Флин, като уточнява, че след това двамата повече не са общували. 

По време на разпита Флинк описва Сергун като човек, с когото имал много общо. 

"Двамата имат подобно минало, имат синове на еднаква възраст, били са свързани с борбата с тероризма. Сергун имал белези от Чечня, а освен това двамата си споделяли разкази за Афганистан", се казва в документа. 

От руското министерство на отбраната обявиха пред ТАСС думите на Майкъл Флин в рамките на разпита за "слухове" и "конспиративни глупости".

След смъртта на Игор Сергун шеф на руското разузнаване стана генерал-полковник Игор Коробов. Той почина след по-малко от три години на поста - на 21 ноември, като според съобщението на руското военно министерство той е починал след тежко и продължително боледуване, макар че така и не стана ясно от какво точно е боледувал. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини