Стайно растение със заешка ДНК ще бори замърсяването на въздуха

Скромно стайно растение с добавена заешка ДНК ще ни помога да избегнем замърсяването на въздуха в затворени помощения, твърди новопроведено изследване.

Учени разкриха, че заешки ген в дяволския бръшлян прави растението способно да почисти околния въздух, разграждайки вещества като бензен и хлороформ, които в големи концентрации могат да навредят на здравето ни.

Тези вещества попадат у дома ни в резултат на ежедневни дейности - хлороформът се отделя от хлорираната вода по време на душ, а бензенът от дима и въздуха навън.

Концентрациите им не са особено високи, но все пак будят загриженост.

Макар предишни изследвания да разкриха, че определени растения могат да отстранят проблемните химикали във въздуха, скоростта с която го правят варира при различните проучвания.

В опит да намалят човешкия контакт с подобни вещества, учените добавили синтетична форма на заешкия ген P450 2e1 в растението дяволски бръшлян. Генът се среща в много други бозайници, включително хората, и произвежда ензим, разграждащ химикалите в тялото.

Макар да е добавян в растение и преди, включително топола, изследавотелите твърдят, че същия ефект се наблюдава и при стайни растения.

Учени от Вашингтонския университет добавили едновременно и два други гена, за да се убедят, че генната модификация е дала резултат.

Те поставили генно модифицираните растения в стъкленици с хлороформ или бензен и измервали стойностите им редовно. Резултатите били сравнени с контролните растения, без добавена заешка ДНК.

Те разкрили минимален спад в концентрациите на бензен и никаква промяна в стойностите на хлороформа при обикновените растения.

В случая с генно модифицирания дяволски бръшлян, екипът открил, че концентрациите на бензен са спаднали с 75% в рамките на 8 дни. По-нататъшни анализи разкрили, че генно модифицираните растения поглъщат бензен 4.7 пъти по-бързо от обикновените. Хлороформ почти не бил засечен след 6 дни в присъствието на генно модифицираните растения.

Сега екипът иска да разбере дали дяволският бръшлян може да се използва и за намаляване стойностите на други проблемни химикали и дали към него биха могли да се добавят други гени, за да разгради по-голямо разнообразие от вредни вещества, включително формалдехид, който се отделя от тапицерията и по време на готвене.

Екипът предлага растенията да бъдат поставени в биофилтър, като въздухът бъде насочван през устройството от вентилатор. “Ако поставите растението в единия ъгъл на стаята, то няма да влезе в контакт с въздуха в цялото помещение и ефектът му няма да се усети”, казват учените. Те си представят устройството като миниатюрна оранжерия, с размер на еднокрилен прозорец, като за почистване на въздуха у дома ще са нужни 5-7 кг растения.

Източник: theguardian.com
 

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини