ГЕРБ се отказа от законодателната инициатива за "вечната гражданска конфискация"

ГЕРБ се отказа от законодателната инициатива за "вечната гражданска конфискация". С окончателно гласуваните промени в Антикорупционния закон управляващите оттеглиха предложението си исковете за конфискация да могат да се внасят и след като е изтекъл срокът на проверката.
 
В окончателния вариант се оттегли предложението на ГЕРБ промените в антикорупционния закон да влязат в сила със задна дата, с което няма да има обратно действие на закона. Беше оттеглено и предложението на ДПС за увеличаване на срока на проверката за незаконно придобито имущество, което предвиждаше срокът от една година, който действа в момента, да се удължи с 6 месеца, а в случаите при предоставяне на информация от друга държава с до 18 месеца. Депутатите подкрепиха две от измененията , които останаха. Всички проверки и дела за конфискация на незаконно придобито имущество , започнали по реда на отменения Закон за конфискация да продължат по действащия сега антикорупционен закон. Депутатите записаха окончателно още, че прекратяването на наказателно преследване или окончателно оправдателна присъда да не е основание за прекратяване на проверка и съдебно производство за конфискация на имущество. Срещу това предложение възразиха от левицата. 
 
Милко Недялков коментира:
"За мисленето и начина на провеждане на това изменение остава впечатление, че сякаш се надскачаме с някой, в частност с върховния орган на съдебната власт или едва ли някой има лична драма в отношенията с ВКС".
 
Промените бяха внесени от председателя на правната комисия Данаил Кирилов в отговор на тълкувателно решение на Върховния касационен съд.
 
Според председателя на Антикорупционната комисия в момента у нас се водят над 300 такива дела, касаещи имущество на стойност над 22 млн. лева.
Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хр
    храбрият войник ШВЕЙК
    5 0
    14:02, 20 дек 2018
    Много умно момче този Даниелчо Кирилов А той пита ли ББойко за тия дивотии
Последни новини