Хасковска област със слабо икономическо и незадоволително социално развитие

Изображение 1 от 2

    Хасковска област е сред регионите у нас, които са с ниска оценка на профила си за развитие при новото проучване на Института по пазарна икономика. Анализът се прави за седма поредна година и целта му е да оцени напредъка в сфери, като икономика, социална политика, здравеопазване, съдебна система, околна среда, инфраструктурата, образованието.

    Анализът стъпва и на някои данни за 2018 г., но част от него е изграден върху статистическите показатели от предходните години, заради спецификата на тяхното събиране и обработване.

    Според проучването през 2016-2017 г. икономиката на страната бележи растеж с близо 4% годишно.

    Всички области без изключение отбелязват ръст на благосъстоянието и стандарта на живот, измерени чрез БВП на човек от населението, заплатите на работещите и доходите на домакинствата.

    Хасковска област обаче е в дъното на класирането по икономическо развитие и с незадоволителна характеристика в социалното.

    В икономическата сфера с оценка “много добър“ са област Габрово и София столица, „добър“-Стара Загора Варна, със „средно“ икономическо развитие са Пловдив, Ямбол, Благоевград, Русе, Добрич, Бургас, София и Перник. С „незадоволително“ са: Кюстендил, Търговище, Шумен,Велико Търново, Ловеч, Враца и Смолян. Областите Хасково, Разград, Монтана, Плевен, Пазарджик Кърджали Силистра, Видин и Сливен са в графата „слабо“ икономическо развитие.

    Въпреки, че Пловдив, например, е поставен в средата на скалата в тазгодишното издание на проучването, анализаторите го наричат „регионален икономически тигър“. Определението е заради отбелязания 10%-тен ръст на БВП на човек и 9%-тен ръст на заплатите през 2016 година, като се има и предви, че през 2017 г. доходите в областта нарастват с цели 16%.

    Как обаче стои в анализа Хасково в икономически план.

    Брутният вътрешен продукт на човек от населението в областта продължава да нараства и през 2016 г., но на фона на средните стойности за страната той остава сравнително нисък– 7 276 лв. на човек при 13 206 лв. на човек в страната.

    Заплатите и доходите в областта също нарастват, но и при тях увеличението е с по-нисък темп от средното за страната. Средната годишна брутна заплата на наетите в област Хасково достига 7 964 лв. през 2016 г., което оставя Хасково сред петте области в страната със заплата от под 8 хиляди лева.

    Същото е положението и с инвестиционната активност-далеч под средните нива за страната.

    В същото време обаче през 2018 г. местните данъци и такси са сравнително високи, нещо, което е типично за по-развитите икономически области. От разглежданите местни налози единствено община Свиленград е увеличила данъка върху търговията на дребно, но усреднената ѝ стойност за областта остава под средното за страната ниво. По-високи от средните ставки са тези върху недвижимите имоти на юридическите лица и превозните средства, поддържани в област Хасково.

    При социалните показатели общините от Хасковска област се движат малко по-добре от тези при икономическите.

    Добра новина е от една страна, че относително нисък дял от местното население живее с материални лишения, но пък като студен душ действа констатацията, че делът на населението в региона, което под линията на бедността за страната остава по-висок от средния през 2017 година.

    Застаряването на населението в област Хасково следва общите тенденции в страната, въпреки че демографската картина в областта се влошава с по-бързи темпове.

    В областта се отчита още по-голям недостиг на лекари отпреди и на джипита, и на специалисти.

    Единствената сфера, където анализът отчита положителни тенденции е правосъдието. Проучването показва, че натовареността на окръжния съд в област Хасково е съизмерима със средната за страната, но правораздаването е сравнително бързо. Един наказателен съдия в областта разглежда средно по 9,5 дела месечно, а делът на висящите дела е под 6% при 9% в страната.

    Културният живот в областта обаче е описан като сравнително слабо интензивен, въпреки отчетения ръст на посещение в местните театри, музеи и библиотеки.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Чи
      Чичо лина
      18 -2
      16:42, 20 дек 2018
      Добре,че е чужбина и черноморието.Тука жътва няма!
    • 2
      Ка
      Ками
      20 -1
      17:10, 20 дек 2018
      В Пловдив живея,преди две години заплатата ми беше 800 сега е 1000.В Хасково подобно нещо се забелязва на две-три места само!
    • 3
      Ре
      Реалист
      21 0
      17:39, 20 дек 2018
      Област в която 99,9% от въпросите се решават само с връзки/може и партийни/ или с пари ..... какво да очаквате. Да не говорим, че много от нещата вече ни ги решават комшиите...
    • 4
      Па
      Павел
      5 -1
      11:45, 21 дек 2018
      И все пак никои няма нищо да направи по въпроса,защото всички чакаме да ни е наготово. Имах късмета да прекарам няколко месеца в Благоевград и там хората се организират и работят коликтивно за града, стараят се да си го направят по-добро място за живеене за разлика от нас... А да не говорим как след всичко ново идват сапуните и го разрушават и замърсяват...
    Последни новини