Пикът на грипа идва до две седмици. Преглед на печата

"Монитор":

Турция връща у нас Митьо Очите до края на месеца

Турция връща у нас Димитър Желязков - Митьо Очите, съобщи NOVA. До края на месеца той трябва да бъде екстрадиран с полет от Истанбул. Димитър Желязков беше обвинен за лидер на престъпна банда за рекет, изнудвания и палеж. Митьо Очите беше арестуван в хотел Истанбул в компанията на несебърския общинар Бенчо Бенчев през лятото на 2018 г. От тогава досега той е в турския арест.

F-16.

"Монитор":

Офертата на САЩ за F-16 с пълен пакет "обслужване"

Офертата на САЩ за нови изтребители F-16 за родните ВВС, която е бе отличена като фаворит спрямо предложенията на Швеция и Италия за самолети "Gripen" и "Eurofighter", включва пълен пакет за обслужване на машините, който ще спести на страната ни евентуални скрити разходи. Това обявиха от компанията производител "Lockheed Martin" в свое съобщение до медиите.

От там потвърдиха и ангажимента за провеждане на разговори за оптимизиране на разходите за придобиването на изтребителите. Както е известно, съгласно проекта за модернизиране на ВВС, които все още разчитат на старите и несъвместими с натовските системи руски МиГ-ове, страната ни трябва да закупи ескадрила от изтребители, като за целта ще бъдат заделени до 1,8 млрд. лв. Комисията, която разглеждаше офертите вече посочи като фаворит американската, но евентуалната сделка минава и през решения на кабинета и Народното събрание.

Грип. 

"Дума":

Пикът на грипа идва до две седмици

Грипът настъпва, а в средата на януари се очаква пик на заразените. Това прогнозира пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него първата работна седмица е кратка и много от хората няма да посетят лекар, въпреки грипни симптоми. Затова по-ясна картина на заболеваемостта може да се очаква след края на първата пълна работна седмица от новата година.

Д-р Кунчев отново напомни, че грипът не се лекува с антибиотици. Обикновено за няколко дни симптомите отшумяват без специфично лечение.

Грипът се проявява с остро начало, висока температура, много силно проявена отпадналост, почти пълна загуба на енергия.

Администрация. 

"24 часа":

Първа заповед от Борисов: Съкращавайте чиновници

Министрите да започнат със съкращенията на чиновниците в техните администрации. Това разпореди вчера премиерът Бойко Борисов в началото на вчерашното заседание на Министерския съвет. На 2 януари премиерът събра правителството за първи път за тази година, а заповедта за съкращения бе издадена веднага след новогодишната честитка, която отправи към министрите си.

Винетки. 

"Дума":

Борисов разпореди: Без винетки по Северната тангента

Няма да бъдат изисквани винетки за Северната скоростна тангента на София, разпореди се премиерът Бойко Борисов. Той привика в Министерския съвет шефа на АПИ инж. Светослав Глосов, който само преди няколко часа коментира, че няма вариант преминаването през Северната скоростна тангента да е без винетки.

За днес бе насрочен разговор между представители на Столичната община и на Агенция "Пътна инфраструктура" по казуса. От общината настояваха да гратисен период, от агенцията бяха категорични, че пътят е част от републиканската пътна мрежа и ще бъде таксуван с винетка.

Разговорите между СО и АПИ обаче се обезмислят след намесата на Бойко Борисов. Той излезе пред журналистите в МС и обяви категорично, че винетки за Северната скоростна тангента няма да се изискват. От думите му стана ясно още, че общината ще поеме поддръжката на пътя, за да няма претенции от страна на Пътната агенция.

Ток. 

"24 часа":

Посрещнали сме Новата година без аварии с тока

Без аварии по електропреносната мрежа сме посрещнали новата година, съобщиха от електроенергийния системен оператор, цитирани от БНР. Поради сравнително високите среднодневни температури няма регистрирано рекордно потребление.

Най-голямата консумация на ток в последния ден на миналата година е измерено в 19 ч. - над 6 350 мегавата. Пиковото потребление на 1 януари е регистрирано отново в 19 ч, но с близо 1000 мегавата по ниско от предходния ден - малко над 5190 мегавата.

Общата произведена електроенергия днес е над 5700 мегавата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини