В Иран и Сирия празнуваха Коледа 2018

Изображение 1 от 3

    Коледа е време и повод за израз на добра воля между хората. Непознаващите вековната иранска култура и традиции на уважение и толерантност към чуждите религии вероятно ще се зачудят пред отрупаните с коледни символи, сувенири и подаръци щандове и витрини на техеранския базар и бутикови магазини в столицата на Иран. А традиционните критици на правата на човека в демонизираната от западната преса ислямска република отминават с мълчание коледните благопожелания на иранския министър на външните работи ДжавадЗариф и посланието му към християните в Иран и по света с думите: „Нека благословиите от раждането на Исус да възкресят мира и радостта на всички през 2019 година!“, и следния цитат от Корана:

    „И ангелите рекоха: Мария, Бог ти дава добри вести от Словото за Оногова, чието име е Месия (Спасител), Исус – син на Мария; той ще бъде високо почитан в този свят, а в следващия ще се възвиси близо до Бога.“(Коран 2:45)

    Големи коледни тържества бяха организирани тази година в Дамаск и в Алепо - вторият по големина и наскоро освободен от ислямските терористи град на Сирия, въпреки израелската въздушна атака над Дамаск на 25 декември.   

    Противоположна бе картината в Саудитска Арабия. Там, независимо за намиращите се на постоянна работа значителен брой западни граждани,има изрична забрана за честване и заплаха от арест и депортацияв случай на нелегално празнуване на Коледа. Нещо повече, в навечерието на тазгодишната Коледа саудитската Митническата служба издаде специална разпоредба за конфискация и налагане на глоби при опити за внос в страната на коледни дръвчета и други празнични аксесоари. 

    Тъжна бе гледката от тазгодишната Коледа в Мосул, доскорошния център на подкрепяния от С.Арабия „ислямски халифат“ в Северен Ирак. Причината бе, че твърде малко жители и още по-малко деца оцеляха за тази Коледа сред руините на някогашнияцветущ милионен град-перла на Изтока.

    По материали от: www.rt.com

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини