Архивен документ показва как СССР пробутва дефектно оборудване за АЕЦ "Козлодуй"

Буквално месеци преди „падането на комунизма”, Държавна сигурност (ДС) е съобщила, че СССР опитва да ни пробута дефектно оборудване за V-ти и VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това става ясно от публикуван от desebg.com документ от архива на ДС. Документът е от февруари 1989 г. и е подписан от началника на Общинското управление на МВР-ДС – Козлодуй, като е адресиран до началника на Областното управление на МВР-ДС – Михайловград (Монтана). Той е част от пазените от Комисията по досиетата архиви.

Освен установените дефекти на различно оборудване, в документа е констатирано и, че СССР не признава дефектите, а дошлите да ни „напътстват” съветски специалисти много-много не обръщат внимание на експертизата на българските си колеги.

Проблемите с оборудването

Те са сумирани в 18 точки в архивния документ. Първият пример касае регенеративния топлообменик на филтърната система за очистване на топлоносителя на I-ви контур на V-ти блок. Топлообменникът не може да осигури необходимите топлотехнически параметри, гласи българското заключение. В крайна сметка той е сменен с нов.

Друг пример – твърде малко разстояние между колекторите и корпуса на парогенераторите на V-ти и VI-ти блок. Освен това – челните съединения на статорната намотка на двигателите на циркулационни помпи не са добре укрепени. Заради това е трябвало да се направи допълнително укрепване. Отстранени са и шупли с недопустими размери от корпуса на цилиндър с високо налягане на турбината за VI блок – от български монтажници. А може би най-шокиращият пример е, че е имало повишаване на радиация в реакторното отделение заради разхерметизиране на топлоотделящи елементи.

Съветската реакция

Едно от най-впечатляващите заключения е, че е имало съветски специалисти, опитали да "критично и обективно" да посочват недостатъци на оборудването, но според ДС върху тях "е забелязано въздействие". Много от съветските експерти обаче през работно време решавали кръстословици, четели вестници, коментирали спортни и политически събития, вместо да работят, казва още ДС. Освен това, "сутрин автобусите със съветски специалисти са много по-пълни, отколкото в 16:00 часа", пише в архивния документ.
 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини