Да се пазим от пневмонии тази зима съветва проф. Тодор Кантарджиев

Застудяването е свързано с грипа по две причини. Когато е студено, търсим затворени и отоплени помещения, където се събират повече хора. Свиват се кръвоносните съдове в носа от студения въздух. По-малко бели кръвни клетки влизат в лигавицата, а именно тя пази от вируси и бактерии.

Когато кръвоносните съдове са свити в носа, вероятността да заболеем е по-голяма. Затова се очаква и случаите на грип да се повишат. Това обясни пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Засилена циркулация на грип има в Турция и в Швеция. Освен това повече грипни случаи има във Великобритания. Доминира т.нар. пандемичен грип H1, обясни медикът.

11 случая са регистрирани от Националната лаборатория по заразни и паразитни болести. Грипът е опасен за пълните хора и за бременните жени, обясни проф. Кантарджиев.

Той успокои, че няма силно разпространение на вирусите, а обстановката в момента не е предепидемична.

Тази година ще ни нападат много метапневмовируси, които създават тежка кашлица, прогнозира специалистът. Ако не се вземат мерки през първата седмица от настъпването, тя може да продължи до три седмици и да завърши с пневмония.

Проф. Кантарджиев призова да не се самолекуваме. По думите му когато кашлицата е лека, лукчетата действат ефикасно на организма. Оказва се, че помагат и срещу херпесен вирус.

През зимата най-често са пневмониите. Усложненията на грипа засягат нервната система и мозъка. При загуба на съзнание и силно главоболие трябва да търсим болнична помощ. Дихателната недостатъчност при грипа H1 трябва да се лекува с допълнително количество кислород, категоричен беше специалистът.

"Хубаво е антибиотик да се изписва от лекар, такъв е законът", подчерта той. Според него практика преди около 30 години е било да пием от същия антибиотик, който сме приемали при старо заболяване. Обикновено обаче микробът е друг, както и нашето състояние, обясни проф. Кантарджиев.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини