Димитровградско училище и читалище от с.Добрич с нов проект по програма за трансгранично сътрудничество

Читалище „Нов път - 2011“ – с. Добрич, в партньорство с училище „Шехсуварбей“ в Узункопрю, Турция и ОУ “Пенчо Славейков“ – Димитровград, спечели проект по Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег - ИПП България – Турция 2014–2020 г.“, приоритетна ос 1 “Околна среда“. Това стана ясно на провелото се на 13 декември 2018 г. в град Поморие заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата.

В резултат партньорите ще концентрират своите усилия върху екологичното възпитание на подрастващите. Екологичната ангажираност на гражданите започва в ранна възраст и най-важните навици и начин на живот се формират точно когато младите хора са отворени за придобиване на нови знания и оформяне на техния светоглед. Като наследници на добре позната с естествена красота и история област - Тракия, е важно младите хора от двете страни на границата да участват активно в дейности за опазване на околната среда в региона. Те трябва да бъдат обучени в основни екологични аспекти, да бъдат запознати с настоящото екологично състояние в региона, в който живеят, коментираха от НЧ „Нов път – 2011“.

Съвременните поколения растат с идеята, че всичко може да бъде заменено, че източниците са неизчерпаеми и е добре да имаш много неща. Тези идеи обикновено не са свързани с природата, но когато децата се сблъскват с цикъла на естественото творение, те осъзнават колко важно е да защитават, съхраняват и възстановяват околната среда. Ползите от проекта ще бъдат повишаване на екологичната култура и поведение на участниците в проекта, техните семейства, учители и ученици в съответните училища, местната общност, обясниха от читалището в село Добрич.

На заседанието на Съвместния комитет бяха представени резултатите от оценката по Втората покана за набиране на проектни предложения по Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014–2020 г. Членовете одобриха списъка с проектите, предложени за финансиране по Втората покана за набиране на проектни предложения. От 130 проектни предложения, получени в рамките на поканата, 86 са преминалите оценката за административно съответствие и допустимост. 42 от тях са предложени за финансиране от Съвместния комитет за наблюдение, като 26 са по Приоритетна ос 1 „Околна среда“, а останалите 16 - по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“.

Председател на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата бе Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, съпредседател Бейза Туран от Министерство на външните работи на Република Турция. По време на срещата Главна дирекция “Регионална и градска политика“ към Европейската комисия бе представлявана от г-жа Магали Леноел.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Йо
    йокин
    0 0
    20:36, 3 яну 2019
    Награда-пазар в Одрин.
Последни новини