КПКОНПИ може да продължи конфискацията на имотите на Христо Бисеров

Спорните промени в Закона за конфискацията, които излязат в утрешния брой на Държавен вестник, узакониха възможността антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да конфискува имущество и когато собственикът е оправдан от съда или наказателният процес срещу него е прекратен от самата прокуратура. Президентът Румен Радев е пуснал промените за публикуване, съобщава сайтът newslex.bg, очакваното вето не бе наложено.

Сред сочените като пример за спешно приетите промени е случаят с Христо Бисеров, делото за конфискация срещу когото бе прекратено въз основа на тълкувателното решение на ВКС. КПКОНПИ водеше дело за конфискация на имущество на Бисеров за 2 млн. лв., но той бе оправдан от съда по наказателното дело. С влизане в сила на поправките комисията ще може да продължи производството по иска за отнемане на имуществото, пише "Дневник".

Основната поправка гласи, че "не съставляват законова пречка за упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на оправдателна присъда". Сочената за по-скандална промяна гласи, че това правило важи и за неприключилите проверки и производства пред съда по отменения вече закон за конфискацията, който е действал до 2012 г.

Тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 7 декември м.г. сочи, че прекратяването на наказателното производство е пречка пред продължаването на иска за отнемане на имуществото от КПКОНПИ (Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, известна като антикорупционна комисия, оглавявана от Пламен Георгиев). За по-малко от две седмици внесеният от шефа на правната комисия Данаил Кирилов проект стана законодателен факт - на 20 декември беше гласуван окончателно.

В самия край на годината законодателите от ГЕРБ и ДПС Данаил Кирилов и Хамид Хамид са внесли и още един проект, който драстично разширява правомощията на КПКОНПИ. Предлага се комисията да може да се бави 6 месеца след последния запор да внесе иск за конфискация, вместо не 3 месеца, както е сега. Ако проектът бъде приет, КПКОНПИ ще може също да призовава граждани, като механизмът за това ще бъде уреден с правилник. Призован, който не се яви "на определеното място и време без уважителни причини", ще бъде глобяван и довеждан принудително.

Bлезлите в cилa промени могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд, а юридическите дебати в тази връзка продължават. Съдията от Софийския градски съд Катерина Енчева отправи преюдициално запитване да Съда на ЕС дали българският регламент на гpaждaнcĸa ĸoнфиcĸaция e в cъответствие c директивата на ЕС oт 2014 г.  Нейното запитване бе по конкретен процес и доведе до спиране на производството за отнемане на имоти на обвиняемите по делото "КТБ". 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини