Турция с остро предупреждение към Гърция, заплаши с военни действия

Турция направи изключително остро предупреждение по адрес на Гърция, като на практика заплаши с употреба на военна сила. Предупреждението бе направено от министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, който размаха пръст на министъра на отбраната на Гърция Панос Каменос, когото нарече „разглезено хлапе”.

Чавушоглу изнесе реч в Академията на турската жандармерия и брегова охрана, в която бе категоричен, че страната му ще отстоява позициите си в Егейско море.

Както е известно Турция и Гърция имат териториални спорове за острови в Егейско море, които са обект и на постоянно напрежение във въздушното пространство над морето.

„Трябва да продължим да защитаваме интересите си в Егейско море и в източното Средиземно море. Напомняме на всички решението на нашия парламент... Нашата брегова охрана и военноморски сили ще правят това, което е нужно срещу всяко негативно действие”, обяви Чавушоглу, цитиран от "Катимерини", като визираше решение от 1995 г., според което турският парламент разрешава военни действия срещу Гърция, ако Атина вземе отношение за териториалния си суверенитет, които Анкара счита за враждебни.

И продължи по адрес на Каменос.

„И имаме предупреждение за Гърция. Имате едно разглезено хлапе. Наричате го свой министър на отбраната. Внимавайте с него, за да не се налага нашите въоръжени сили да се намесват в евентуални инциденти. Предупреждението е абсолютно приятелско. Нищо не може да се спечели от риториката, която засилва напрежението“, добави Чавушоглу.

Това далеч не е първият случай, в който външният министър използва остри думи срещу гръцкия министър на отбраната. Размяна на реплики имаше още през 2017-а. В началото на миналата година, пък Каменос дори се озова на прицел на турската брегова охрана при обиколка на егейските острови.

Самият Каменос отвърна на Чавушоглу чрез профила си в Туитър.

„Г-н Чавушоглу, благодаря Ви за заплахите. Това е подарък от Ваша страна, който показва, че си върша работата. Гърция ще продължи да преследва мира, да защитава своя суверенитет и да изгражда силни съюзи. Никой не се страхува вече”, написа Каменос.

http://kanal3.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини