Без глоба до 15 януари за шофиране без винетка. Преглед на печата

24 часа

Първи газ за хъба "Балкан" през 2020 г.

Първите количества природен газ, които биха се търгували на хъба "Балкан", ще влязат в България през 2020 г.

На 3 януари се изясни, че терминалът за втечнен газ при Александруполис ще се строи. На този ден бяха обявени резултатите от първия пазарен тест. От гръцката компания "Газтрейд", която провежда теста, съобщиха, че са участвали 20 фирми.

Труд

Без глоба до 15 януари за шофиране без винетка

Глоба за шофиране без платена електронна винетка няма да бъде налагана до 15 януари, докато не бъдат изчистени всички детайли по новата система. Това обяви Антон Антонов, директор на Националното ТОЛ управление в Агенция "Пътна инфраструктура".

До 7 януари ще бъде осигурена възможност водачите да купуват електронни винетки с пари в брой, не само в областните пътни управления и офисите на А1, но и в пощите и бензиностанциите.

Дотогава ще бъдат монтирани и 500-те терминала за самотаксуване на всички гранични пунктове и на възловите места в страната. Към момента са поставени автомати само на ГКПП "Капитан Андреево", а от днес и на Дунав мост.

Монитор

Откраднаха девет картини на Майстора през отворен прозорец

Девет картини на художника Владимир Димитров - Майстора бяха откраднати от дома на негов наследник в центъра на София. Въпреки, че в къщата се съхранявали безценни платна, тя седяла с отворени прозорци. Ударът, който за момента се определя от криминалистите като една от най-сериозните кражби на произведения на изкуството станал най-вероятно в дните около нова година.

За него се разбрало, след като жената, която поддържала част от къщата, видяла, че вратата е разбита. Тя се обадила на сина на племенничка на Майстора, който живеел в Унгария и бил собственик на имота, а той от своя страна подал сигнал до Столичната дирекция на вътрешните работи.

Стандарт

Десислава Иванчева съди България в Страсбург

Бившият кмет на район Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова съдят държавата в Страсбург, съобщиха множество медии, позовавайки се на адвокатите на двете обвиняеми. Те са подали жалби до Съда по правата на човека заради зрелищния им арест в центъра на София, дългия период на престой в ареста, както и условията в килиите.

Оплакванията са за нарушения на няколко текста от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), като най-сериозните се отнасят до периода на разследването.

Сега

Иванчева и Петрова вече са подали жалби в съда в Страсбург

Международен екип от адвокати е внесъл две жалби на отстранената кметица на квартал "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, предава bTV. Жалбите били в огромен обем, съобщил за телевизията от кантората на адвокат Ирен Савова. В тях се сочели няколко текста от Конвенцията, по които са допуснати нарушения на човешките права. Те са свързани със зрелищния арест в центъра на София, унизителното отношение по време на задържането, както и по време на цялото разследване. Посочени са и условията в килиите на двете подсъдими, както и четирите месеца необоснован арест на базата на решенията на Специализирания съд за мерките за неотклонение от есента до днес.

Капитал дейли

Циркът "Електронни винетки"

Три дни след въвеждането на системата за електронни винетки на всички стана ясно, че тя не работи добре и голяма част от шофьорите не могат да си платят за движението по републиканската пътна мрежа. След като директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обикаляше студиата, за да обясни как системата функционира и всичко е наред, днес същата тази АПИ отмени винетните стикери (поне) до 15 януари.

Дотогава шофьорите няма да бъдат глобявани, тъй като много от тях са изправени пред сериозно изпитание изобщо да платят, дори да имат желание. По закон системата трябваше да влезе в сила на 1 януари, но стана ясно, че има проблеми със сайта, мобилното приложение, наличието на пунктове за самообслужване по бензиностанции и гранични пунктове, както и изобщо проверката дали автомобилът има винетка от страна на полицията. С две думи - пълен хаос.

Дума

Чиновници от четири общини са усвоили 700 хил. лв. по европроекти

Общински служители в четирите общини на област Габрово, участвали в екипи по управление на проекти с европейско и национално финансиране, са "заработили" близо 700 хил. лв. над заплатите си. Това разкрива в свое разследване електронното издание "За истината".

Справката е за тригодишен период - от началото на 2015 г. до есента на 2018 г. В единични случаи бонусите са десетки хиляди лева, а размерът им не е пропорционален на стойността на проектите.

Най-голяма е сумата, изплатена на служители в Община Габрово - малко над 300 хил. лв. по 23 проекта. В Севлиево парите са малко по-малко - 271 хил. лв. за чиновници, назначени в екипите на 17 проекта. Служители в общините Дряново и Трявна са получиби съответно 68 хил. лв. и 33 хил. лв. Информацията за проектите и финансирането им от "За истината" са получили по реда на Закона за достъп до информация. Според публикацията обаче община Габрово си е спестила някои подробности.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    баба Илийца
    1 0
    11:38, 4 яну 2019
    От всички тия новини посочини по горе прозира хаоса във всички области на живота в държавата корупция кражби мързел
Последни новини