Българка е обвинена за банкова измама за $2 млрд., довела до фалит Мозамбик

Българката Детелина Събева е сред тримата обвинени от федерален съд в САЩ за кредитна измама в особено големи размери. Заедно с Андрю Пиърс и Сурджан Сингх - двама нейни бивши колеги от банка "Креди сюис" (Credit Suisse), Мануел Чанг - бивш финансов министър на Мозамбик, и ливанеца Жан Бустани от фирма в Абу Даби тя е заподозряна в участие в схема за измама в размер на близо 2 млрд. долара.

От цялата операция в периода 2011-2016 г. те са присвоили за подкупване на официални лица и за себе си поне 200 млн. долара.

Събева, която е представена като бивш вицепрезидент на поделението на Credit Suisse за глобални инвестиции, е била арестувана в Лондон в четвъртък заедно с Пиърс и Сингх. След това 37-годишната българка е пусната от съда под гаранция, докато е в ход процедура за екстрадирането на тримата в САЩ.

Мануел Чанг е задържан в събота в Йоханесбург при опит да отпътува с полет за Дубай. Бустани е арестуван в сряда на международното летище "Кенеди" в Ню Йорк.

Подробности за делата им са описани в обвинението по делото "САЩ срещу Бустани" (U.S. v. Boustani, 18-cr-681), повдигнато във федерален съд в Бруклин. Никой от адвокатите на петимата не коментира за медиите, а говорителка на Credit Suisse казва: "Обвинението показва, че бившите служители са саботирали правилата на банката за вътрешен контрол, действали са за лична облага и са прикривали тази си дейност от банката." Credit Suisse не е обвинена и обещава изцяло да сътрудничи на разследването.

САЩ искат екстрадиране на бившите банкери по 4 обвинения: заговор за пране на пари, заговор за нарушаване на американския закон срещу корупционни практики в чужбина, заговор за измама с ценни книжа и измама на инвеститори.

Какво твърди обвинението

Схемата е подготвяна още през 2011 г. и започва през 2013 г. със сделка между Мозамбик - една от бедните страни в света - за заем от международни инвеститор с цел разработване на морски проекти, включително за преработка на риба тон и брегова защита. Получатели са държавните дружества Ematum и ProIndicus, както и държавният фонд Mozambique Asset Management. "Файненшъл таймс" допълва, че това се случва, докато Мануел Чанг е финансов министър и посред обещания за допускане на инвеститори до офшорни газови полета на Мозамбик.

Размерът на заемите обаче е частично скрит от Международния валутен фонд и чуждестранните донори на Мозамбик. Заемите са за държавни предприятия и гарантирани от държавата. Когато проектите рухват към края на 2015 г. и началото на 2016 г., в Мозамбик избухва остра финансова криза. МВФ научава за скандала през 2016 г. и спира финансовата помощ. Последва рязко забавяне на една от най-бързо развивалите се дотогава африкански икономики и замразяване на инвестициите в добив на природен газ.
Делото "САЩ срещу Бустани" може да предизвика и политическа криза в Мозамбик в навечерието на парламентарни избори, на които партията "Фрелимо" на президента Филипе Ниуси се бори да запази властта. Арестът на Чанг в Република Южна Африка вероятно ще засили напрежението вътре в партията, тъй като е бил близък до предишния президент Арманду Гуебуза.
Одитори установяват, че държавните компании са платили свръхскъпо за оборудване и не успяват да открият къде са отишли 500 млн. долара от заемите, по които Credit Suisse е консултирала инвеститорите. Държавата в крайна сметка не успява да спази графика за погасяване на кредитите.

Участникът от Абу Даби

Ливанецът Бустани е в ръководството на групата Privinvest от Абу Даби, която доставяла катери и оборудване за проектите в Мозамбик. През 2013 г. Пиърс и Събева напускат Credit Suisse, за да работят за Privinvest. Основани са три държавни компании за морските проекти, но според обвинението те са само прикритие на схемата за обогатяване на петимата. През 2016-2017 г. въпросните компании не успяват да върнат над 700 млн. долара по заемите. В един момент Мозамбик се опитва да покрие ангажиментите чрез емитиране на облигации, което изненадва инвеститорите.

В обвинението, депозирано в съда в Бруклин, се дава пример с откъси от електронната кореспонденция между заговорниците. В него уж от името на Privinvest Бустани се съгласява през декември 2011 г. на искане от неназовано официално лице от Мозамбик да плати рушвети в размер на 50 млн. долара плюс 12 млн. долара за тримата бивши банкери.

Събева е била в продължение на над 3 години в ръководството и на вече закритата лондонска консултантска компания Discovery Capital Limited заедно с новозеландеца Андрю Пиърс и германеца Доминик Шултенс.

Защо се появи името на ВТБ "Капитал"

В скандала - но не и в обвинителния акт в САЩ - се появи и името на руската банка ВТБ. През 2016 г. новият финансов министър Анриану Малеян обяви, че Мозамбик не може да плати по заем от 535 млн. долара, отпуснат от инвестиционното дружество на руската банка ВТБ "Капитал". През ноември 2017 г. "Уолстрийт джърнъл" написа, че ФБР и министерството на правосъдието на САЩ разследват по схемата ВТБ, Credit Suisse и BNP Paribas.

През лятото на 2016 г. "Ройтерс" обръща внимание на одиторски документи, според които Mozambique Asset Management е платил по заема към ВТБ "Капитал" комисиони от 35 млн. долара, което според банкери, работещи с Африка, е много над обичайните нива. Това са около 7% от сумата на заема, докато подобни кредити се отпускат срещу около 1% комисиона. "Ако кредитът е сложен, тази такса може да се повиши до 2%", цитира "Ройтерс" мнението на трима банкери от Йоханесбург.

Тогава ВТБ твърди, че във въпросните 35 млн. долара попадат и авансово платени лихви, но южноафриканските банкери казват, че почти незабавното връщане на дял от току-що договореният през 2014 г. заем е доста необичайна схема.

С парите държавният фонд на Мозамбик е трябвало да изгради корабостроително предприятие. Заемът от 535 млн. долара е с държавни гаранции и спирането на погасяването му може да се приеме за неспособност на цялата държава да изпълнява ангажиментите си. В опит да избегнат това делегация на Мозамбик посещава Москва за преговори, твърди "Ройтерс".

Но вече на 3 юни 2016 г. "Уолстрийт джърнъл" пише, че ВТБ и Credit Suisse са заподозрени в нарушаване на британските правила за предоставяне на информация на инвеститори по два заема за Мозамбик с общ размер над 1 млрд. долара. Те са отпуснати с участието на руската и швейцарската банка, но от ВТБ казват: "Рискът по тази позиция в размер на 485 млн. долара е предаден на инвеститори, водещи активна дейност в региона, и балансът на задълженията изключва каквито и да е материални загуби за ВТБ."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини