Кристалина Георгиева начело на Световната банка. Преглед на печата

Вестниците във вторник продължават да следят темата за избора на изтребител за военновъздушните ни сили.

"Още до края на тази седмица депутатите да разрешат на правителството да започне преки преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16, планират управляващите. В последния работен ден преди Коледа министрите на отбраната Красимир Каракачанов и на икономиката Емил Караниколов предложиха да се спре досегашният конкурс и да се поиска разрешение за преки преговори със САЩ. Народното събрание ще трябва да разреши и промяна в досегашните параметри - срокът от 24 месеца за доставка на първите изтребители, разсроченото плащане и таванът от 1,8 млрд. лв. за сделката. Тази сряда правителството трябва да одобри предложението на Каракачанов и Караниколов и то веднага ще бъде внесено в парламента. "След като Министерският съвет гласува избора на тип боен самолет, което ще се случи най-вероятно тази сряда, парламентът ще даде мандат на правителството да финализира процедурата", коментира в понеделник шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Макар че депутатите се връщат на работа след празниците на 11-и (петък), в комисията по отбрана имат готовност да се съберат веднага, след като в деловодството на НС постъпи решението на правителството, научи "24 часа". Това вероятно ще стане още в четвъртък. С избора на нов тип боен самолет по време на кабинета "Герджиков" президентът Румен Радев, който лично назначи служебния министър-председател и министъра на отбраната (настоящият му секретар по отбраната Стефан Янев - б. ред.), искаше непрозрачно, на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите, категоричен бе Цветанов. Той очаквал Румен Радев да продължи да не се държи като държавен глава и обединител на нацията и да не работи успешно с българските институции, както предшествениците си. "Нека Радев се поинтересува кои държави споделят оценката на експертите от Министерството на отбраната и кои държави подкрепят неговата теза за изтребителите", препоръча лидерът на депутатите от ГЕРБ. Той допълни, че не е нормално едно служебно правителство да ограничи възможността на следващия редовно избран кабинет, който ще бъде подложен и на парламентарен контрол, да завърши такава процедура. Обвиненията на президента за лобизъм не отговарят на истината, заяви още Цветанов. Румен Радев ги отправи веднага след обявяването на предложението на Каракачанов. "Конкурсът бе опорочен", повтори държавният глава и при освещаването на бойните знамена на Богоявление." - в. "24 часа".

"Ден след като президентът Румен Радев обяви, че конкурсът за нов изтребител е удар по България, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов припомни за процедурата при служебния кабинет "Герджиков". Критиките на държавния глава са за процедура, при която на 21 декември м.г. бе внесено проекторешение в Министерския съвет, според което страната ни се спира на американските F-16. Реакцията на Цветанов касае решение на назначения от Радев служебен кабинет, според което най-изгодната оферта е на шведските изтребители "Грипен". "С избора на нов тип боен самолет по време на кабинета "Герджиков" президентът Румен Радев и служебното правителство искаха да задължат следващото Народно събрание и следващия кабинет да берат плодовете на тяхната непрозрачност. Тогава Румен Радев, който лично назначи министър-председателя и министъра на отбраната, искаше непрозрачно, на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите", обяви Цветанов днес в Годеч, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Според Цветанов най-вероятно тази сряда ще има решение на правителството за избора на нов тип боен самолет. След това предстои дебат в Народното събрание, което трябва да даде мандат на правителството да финализира започнатата процедура. "Очаквам Румен Радев да продължи да не се държи като държавен глава и обединител на нацията и да не работи успешно с българските институции. Нека се поинтересува кои държави споделят оценката на експертите от Министерството на отбраната и кои държави подкрепят неговата теза за изтребителите", призова председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Той допълни, че не е нормално едно служебно правителство да ограничи възможността на следващия редовно избран кабинет, който ще бъде подложен и на парламентарен контрол, да завърши една такава процедура. Цветанов подчерта, че отправените от държавния глава обвинения в лобизъм не отговарят на истината. "Всяко решение на страната ни е политическо. Решението да се присъединим към ЕС и НАТО също беше такова и представителите на българските институции винаги са се придържали към него и към евроатлантическата ориентация на България, която на свой ред е гаранция за сигурността ни", каза още той." - в. "Дневник".

Всекидневниците цитиран и Ви зам.-главният прокурор Иван Гешев, който разкри, че Николай Банев е подготвял хибридна операция срещу България заедно с руски лобисти.

"Задържаният под стража Николай Банев се е обаждал тайно от ареста на руски лобисти, с които планирали медийна и политическа кампания в негова защита и "хибридна война" срещу прокуратурата. Това разкри пред Би Ти Ви зам.-главният прокурор Иван Гешев. "Преди няколко дни в килията му в кутия от натурален сок беше намерен телефон, какъвто няма право да ползва в ареста. Извадена е експертиза и се вижда комуникация с руски лобисти, които обаче не са официални представители на неофициални представители на руската държава у нас", каза Гешев. По думите му в съобщенията било коментирано създаването на Евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, като срещу това Банев и семейството му трябвало да получат убежище в Русия, адвокатска защита в Страсбург, медийна кампания в негова подкрепа и "хибридна война" срещу прокуратурата, която да започне от "конкретен известен български журналист"..." - в. Труд.

"След като беше изкарана комуникацията и беше извършена експертиза, се вижда негова комуникация с руски лобисти, в която предлага сформиране на евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, срещу което иска политическо убежище в Русия на децата, на жена си, защото е репресиран. Това за мен не очертава един морален човек, може да прозвучи силно, но за мен това е предателство срещу собствената държава. Обещавана му е адвокатска защита от руски адвокати пред европейския съд, медийна кампания в Русия в защита на неговото репресиране, обсъжда се организиране на хибридна война в негова защита, включително и медийна атака срещу прокуратурата, включително се споменава името на конкретен български журналист, който да я започне", каза Гешев."Към определен момент в швейцарски банки е имало суми от милиард лева. Ние сме сигнализирали компетентно и бързо швейцарските власти. Предмет на разследване са четири предприятия", обясни още Гешев за Баневи. Той заяви още, че днес ще обяви доказателствата, с които разполагат на министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева и смятал, че те ще й бъдат полезни. Банев и съпругата му Евгения са от един месец в ареста, след като бяха задържани във Франция и екстрадирани в България на 6 декември, припомня lex.bg. Те са обвинени, че в престъпна група са изпрали над 1 милиард лева, присвоили са близо 85 млн. лева и са укривали данъци. Според разследващите присвояването на парите е ставало от приватизираните предприятия "Полимери" , "Елма", "Химически завод Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък". Държавното обвинение твърди, че от "Полимери" били присвоени над 1.5 млн. лева, завод "Елма" е бил нарязан на скрап и източен, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ. Източването ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали по сметки на Баневи..." - в. "Сега".

Вестниците съобщават също, че Кристалина Георгиева ще управлява Световната банка от 1 февруари с временен мандат.

"От 1 февруари Кристалина Георгиева ще оглави Световната банка. Бившият български еврокомисар ще изпълнява временно длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ, съобщават международните агенции. Причината е изненадващата оставка на Джим Йон Ким, който е с мандат до 2022 г. Новината разпространи "Ройтерс", а малко след това бе потвърдена от Световната банка. 59-годишният Ким обяви, че от същата дата ще се присъедини към частна компания и ще се съсредоточи върху развитието на инфраструктурата в развиващите се страни, но банката не предоставя повече подробности. Кристалина Георгиева, изпълнителен директор на Световната банка, ще поеме ролята на временен президент, когато Ким напусне, пише CNBC. Ким застана начело на Световната банка през 2012 г..." - в. "Стандарт".

"По традиция президентът на Световната банка винаги е американец, а ръководството на Международния валутен фонд (МВФ) се поверява на европеец. 65-годишната Кристалина Георгиева, която от февруари 2015 г. беше еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, напусна поста си в началото на 2017-а и обяви, че е поканена лично от президента на Световната банка да поеме поста главен изпълнителен директор. На нейното място, като еврокомисар от България, но с нов ресор - цифрова икономика и цифрово общество, бе избрана Мария Габриел. През 2016 г. Георгиева бе предложението на правителство на Бойко Борисов за нов Генерален секретар на ООН. Само че предишната номинация - Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, не се оттегли и се стигна до уникална в световната история една държава да има две предложения за високия пост. В крайна сметка ООН бе оглавена от португалеца Антониу Гутериш. Точно преди две години Георгиева обяви, че е поканена лично от президента да заеме новия пост Главен изпълнителен директор на Световната банка. На 2 януари 2017 г. тя обяви, че напуска Европейската комисия..." - в. "Сега".

"Най-популярният пост в "Туитър" на Кристалина Георгиева за 2018 г. е нейна семейна снимка с коментар, че "Бабите и дядовците ми са получили много малко образование. Родителите ми са завършили гимназия. аз съм първата в рода с докторска титла. От малко село в България до Генерален директор на Световната банка - ето така изглеждат възможностите!" Ким бе предложен от президента Барак Обама и застана начело на Световната банка през 2012 г. Номинацията му бе изненадваща, тъй като по образование той е лекар и е известен като антрополог, а не като финансист или макроикономист. Възпитаник и доктор от Харвард към момента на назначаването му Джим Йон Ким от три години ръководеше авторитетния колеж "Дармут" със спорни резултати. Неотдавна той сподели, че Обама го попитал защо да предложи на Световната банка него, а не някой макроикономист, а Ким като го изненадал с отговор-въпрос дали е чел дисертацията на майка си. Стенли Ан Дънам прекарала години наред в Индонезия в изследване на селските занаяти и през 1992 г. публикува изследването си като докторска дисертация. В него тя твърди, че противно на прогнозите на икономистите, глобализацията е довела до процъфтяване на тези занаят. "Няма да мога да ви кажа от 10 000 метра какво се случва на терен, както правят макроикономистите, но мога да ви кажа дали програмите работят наистина, защото това правя през целия си живот", казал Ким на президента. И получил работата, а по-късно Обама му казал, че "това беше едно от най-добрите представяние на интервю, които съм виждал". Новият ръководител на световната организация с милиарди долари бюджет се избира след като за това бъде обявена и започне специална процедура. По "джентълменско споразумение" от преди десетилетия Световната банка винаги се ръководи от американец, а начело на партньорската ѝ организация - Международният валутен фонд, стои европеец. Но при избирането на Джим Йон Ким за пръв път имаше и кандидати от Нигерия и Колумбия. Процедурата предвижда президентът Доналд Тръмп да избере свой кандидат и да го предложи на 25-членния Управителен съвет. Като най-голям дарител на СБ, американците имат и най-много гласове (15.85%), следвани от Япония (6.84%), Китай (4.42%), Германия (4.00%), Великобритания (3.75%), Франция (3.75%), Индия (2.91%), Русия (2.77%), Саудитска Арабия (2.77%) и Италия (2.64%). Управителният съвет свива списъка на кандидатите до трима и публикува имената им с тяхното съгласие. Следва събеседване с всеки един от тях, а обсъждането на това как са се представили отнема не повече от 3 седмици." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини