Кметът подписва договор за половин милион лева за Изграждане на център за възрастни хора

Днес, 08.01.2019 г. кметът на община Димитровград Иво Димов, ще подпише Договор за безвъзмездна финансова помощ по  проект с наименование „Център за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция“ на стойност 554 850.00 лв. съобщават от общината.

Изпълнението на проекта е с продължителност 15 месеца, а обектът на интервенция е сградата на бившата АТЗ болница. Проектът е разработен в унисон с Националната концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора в България (2012-2030 г.), Националната стратегия за дългосрочна грижа, Националната стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.), и Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020.

Проектното предложение е насочено към изпълнение на основните цели на Националната стратегия за дългосрочна грижа за създаване на условия за независим и достоен живот на възрастните хора и хората с увреждания чрез предоставянето на качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа, съобразени с индивидуалните нужди на потребителите. С изпълнението му ще се подкрепи осигуряването на инфраструктура за социални услуги в общността за възрастни хора и хора с увреждания.

Проектът включва строителство, ремонт, реконструкция, обновяване на сграден фонд за социални услуги в общността, включително прилежащото на обекта дворно пространство, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане при осигуряване на достъп за хора с увреждания до съответните помещения.

Етажът, който е предвиден за нуждите на "Център за настаняване от семеен тип за възрастни с деменции", ще бъде с обособен самостоятелен вход от запад посредством ново стълбище, като достъпът за  хора с увреждания ще се осъществява по нова стоманобетонна рампа ситуирана в западната част на сградата. На етажа са предвидени 7 бр. двойни стаи и една единична, всяка от които ще бъде със собствен санитарен възел. Всички стаи са с южно изложение, ориентирани към паркова среда от високостеблена растителност. Предвидено е и помещение за обща дневна, оборудвано с ниска и висока мебел и телевизор, като към него се приобщава съществуващата открита тераса посредством остъкляването й. Капацитетът на "Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменции" е за 15 потребителя, за които се предвиждат 13 човека обслужващ персонал. 

В рамките на 2019 г. се очаква да бъде открита и друга Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ с подобна насоченост, по която общината ще кандидатства с проектно предложение за изграждане на още един център за настаняване от семеен тип – „Център за настаняване на възрастни хора“.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини