8-месечно бебе остана сираче след убийството с нож в Стара Загора. Преглед на печата

"Сега":

Белият дом смята F -16 за най-доброто за България

Администрацията на президента Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител. Това се казва в изявление на Белия дом, съобщава БГНЕС.

Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на Ф-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности.

Ние сме убедени, че Ф-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако Ф-16 блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските Военновъздушни сили ефикасно и надеждно десетилетия наред.

Ф-16 блок 70 предлага също така и най-модерна технология. Придобиването му от България ще предостави на българските Военновъздушни сили възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО и всички други военновъздушни сили, които притежават F-16, включително всички съседни на България страни.

Мярка. 

"Монитор":

Иванчева, Петрова и Дюлгеров остават под домашен арест

Апелативният спецсъда потвърди домашния арест на подсъдимите за подкуп в особено големи размери - бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и сочения за посредник в схемата - Петко Дюлгеров.

Тримата са по домовете си от 22 декември м.г., след като съдия Иво Хинов от спецсъда ги пусна от ареста, а прокуратурата първоначално внесе, а малко след това оттегли протеста си срещу определението му.

Тричленният апелативен съд е взел предвид, че в периода, в който тримата подсъдими са на свобода не са се отклонили от мерките си, както и че връщането им в ареста би било проява на прекомерна строгост и ще ги стресира. Съдиите казват още, че опасността от извършване на престъпление е с намалял интензитет. Магистратите от АСНС обаче не са съгласни с изводите на СНС, че здравето на подсъдимите е "значително увредено". "Установените по експертен път здравословни проблеми, които впрочем са били разисквани нееднократно, не бива да бъдат преекспонирани. Те не са равнозначни на значителна увреда, както ги е оценил СНС", пише в определението на съда.

Горива. 

"Дума":

Кабинетът отлага закона, удрящ малките търговци на горива

Икономическият министър ще иска 6 месеца отсрочка заради готвения протест на "жълти жилетки" 

Малките търговци на горива в страната извоюваха победа срещу намеренията на правителството. Спорният Закон за регулиране на търговията с горива ще бъде отложен със 6 месеца, докато се изчистят всички проблеми. Припомняме, че търговците планираха протест със "жълти жилетки" заради закона, който бе определен като лобистки в полза на едрия бизнес.

Икономическият министър Емил Караниколов обяви, че още утре ще внесе доклад до Министерски съвет, с който ще поиска от Народното събрание удължаване на срока за влизане на сила на закона. Според новите изисквания фирмите, занимаващи се с горива, трябва да имат капитал от 1 млн. лева и да внасят банкова гаранция за всяка своя бензиностация от 20 хил. лева, както и собствениците са имат образователен ценз и трудов стаж.

Завоят в позицията на управляващите дойде на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Караниколов уточни, че през тези шест месеца икономическото ведомство ще продължи да се среща с всички заинтересовани страни.

Трагедия. 

"24 часа":

8-месечно бебе остана сираче след убийството с нож в Стара Загора 

65-годишният Димитър пробол смъртоносно в сърцето съпругата си Юлияна, по-млада с 40 години

Момиченце на 8 месеца остана сираче, след като баща му Димитър Симеонов, на 65 години, прободе смъртоносно с нож майка му Юлияна, на 25 години. Трагедията се разигра в дома им в старозагорския квартал "Железник" навръх Ивановден малко след 16 часа.

Мъжът е арестуван първоначално за 24 часа, а грижи за бебето са поели социалните служби в града. Съдебен лекар каза, че младата жена е убита с един-единствен удар на ножа, попаднал точно в сърцето й.

Конфликт. 

"Монитор":

Събарят 15 къщи във Войводиново

15 опасни цигански къщи във Войводиново ще бъдат съборени до края на седмицата. Това съобщи кметът на община Марица Димитър Иванов.

Други 16 са с констативни протоколи, че са незаконни и предстои кметът да издаде заповед за събарянето им. На протеста тази вечер във Войводиново има около 300 човека. Протестът премина мирно и без напрежение. Присъстващите се опитаха да влязат в ромската махала, но не бяха допуснати от полицията. В селото има засилено присъствие на полиция и жандармерия. Ромите от махалата са я опразнили още вчера. Събарянето на опасните къщи ще стане до края на тази седмица.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини