Мошеници мамят баба Танка два пъти с общо над 20 бона, пробват и трети път

    Възрастна жена от Димитровград два пъти е била преметната от телефонни измамници, но третият опит е пресечен, съобщиха от областната дирекция на МВР.

    Първият път 83-годишната Танка била измамена в края на миналата седмица – на 5 януари 2019 години. Два дни по-късно обаче тя сама подала сигнал за случая в Районното управление в Димитровград. Около 15 часа в събота получила телефонно обаждане от мъж, представил се за полицай, който я заблудил по схемата „съдействие на полицията“. Тогава тя през терасата на дома ѝ на улица „Груди Кирков“ 4000 долара и 1000 лева.

    Вчера обаче бабата отново била преметната по същата схема. Тя събрала спестяванията си – 14 500 лева, дошла в Хасково и след инструкция от мнимия полицай, оставила парите на автобусна спирка на булевард „Съединение“, в близост до болницата.

    Въпреки успешния втори удар измамниците усетили, че жената разполага с още пари. Те продължили да ѝ звънят по мобилния телефон с молба да им „съдейства“. Жената отишла в банков клон и опитала да изтегли още 8000 лева. Оттам обаче сигнализирали в полицейското управление и униформените пресекли поредната ало уловка.

    Тази сутрин баба Танка не си беше в апартамента, но в блока ѝ темата за телефонните измами беше обект на коментари. Според съседите ѝ възрастната жена живеела сама, дъщеря ѝ била в Австралия. Възрастна комшийка разказа, че преди време на няколко пъти телефонни измамници опитали да преметнат и нея. 83-годишната Минка Монева обаче се усетила, че това е уловка и не повярвала на мнимият полицай, който ѝ се обадил по телефона.

    От областната дирекция на МВР в Хасково изразиха недоумение, че се е стигнало до ситуация с измамена гражданка, при това два пъти, предвид факта, че в Димитровград са водили превантивна кампания за предотвратяване на такъв вид престъпления – раздавали са листовки и са провеждали беседи. От полицията в областния град отново призоваха гражданите да не се доверяват на телефонни обаждания, колкото и логично и убедително да им звучат. Доверието в полицейската институция води до готовността на възрастните хора да бъдат полезни. В това си желание те попадат в измамен сценарий, при който са ощетени с различни суми. Преди да оставят някъде или направо да хвърлят пари през терасите, хората биха могли да се посъветват с полицейския си инспектор или да позвънят на тел. 112, съветват от МВР.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      De
      Deniss
      43 -1
      14:30, 9 яну 2019
      Значи колко пъти ги мамят тези стари хора и то с по 10-50 хиляди лв.! Харчете ги тия пари, като сте млади, че ей така като изкуфеете, ги мятате през балкона...
    • 2
      Jh
      JHB
      8 -13
      14:31, 9 яну 2019
      Сигурно за бсп гласува и си иска социализЪма, но... Виж коментара
      • +-
        +-
        19 -6
        14:34, 9 яну 2019
        А при социализъма имаше ли такива измами?
        Какво ли питам, сигурно няма как да знаете.
      • Ед
        Една
        6 -2
        14:48, 9 яну 2019
        Що да са щатски, австралийски са!
      • -+
        -+
        3 -1
        16:01, 9 яну 2019
        а имаше ли събрани пари във валута
    • 3
      На
      Наблюдател
      20 0
      14:36, 9 яну 2019
      Самотни и възрастни, не могат да преценят и ги мамят разни катили, на които по друго време щяха да им счупят крадливите ръчички. Трябва и кампания да не се държат толкова пари вкъщи, не че банките са образец за сигурност, на все пак...
    • 4
      Пи
      Пи=3,17...
      15 0
      14:45, 9 яну 2019
      Кой ще знае точно дали баба Тонка е самотна или не! Комшиите и познатите са замесени в такива работи!
    • 5
      Ев
      ЕВРОАТЛАНТИК
      8 -1
      15:00, 9 яну 2019
      Абе какво да кеже човек държавата е пълбна с абдали и ахмаци за тнова сме и най зянв Европата СССР не можа да ни оправи пък Европейския хич
    • 6
      Бъ
      Бъдете по точни !
      7 -1
      18:41, 9 яну 2019
      Пишете, че бабата се казва Танка, а помествате снимка на баба Минка !?
    Последни новини