Очаквано правителството предлага да започнат преговори със САЩ за F-16

Правителството ще предложи на парламента да възложи на Министерски съвет да започне преговори със САЩ за закупуването на самотели F-16 за нуждите на българската авиация. Новината съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, след днешното заседание на кабинета, предаде агенция "Фокус".

На заседанието си днес министрите са разгледали докладът за придобиване на новия боен самолет, подготвен от междуведомствена работна група, който предлага изборът да е между F-16 и "Грипен". Те са решили също парламентът да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор.

Предлага се също в преговорния екип задължително да участват министърът на икономиката, на отбраната, на външните работи и на икономиката. "Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации – че едва ли на Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител", обяви вицепремиерът.

Каракачанов обясни, че другият вариант е бил да се предложи започване на проекта отначало, което по думите му означава още минимум година и половина да забави процесът по сключване на договор, което не било изгодно за нашите ВВС.

"Новият изтребител е крайно необходим за нашите ВВС, надявам се скоро договорът да се сключи", каза също в Министерски съвет началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Той благодари на комисията по избора, която е свършила работата си добре. "Надявам се о НС да даде мандат на правителството да продължи преговорите, за да може да се сключи договор", каза още Боцев.

Плановете са да бъдат закупени осем самолета, за които да се платят до 1.8 млрд. лв. Изискванията са първите два от тях да да бъдат доставени до 2 години. Както "Дневник" писа, производителят на F-16 Lockheed Martin няма да може да достави самолетите в този срок, нито да се вмести в цената, но управляващите твърдят, че предстоят преговори и това може да се промени.

По този повод Каракачанов коментира, че никой не може да каже какво би предложила другата страна преди да се водят разговори. "Въпросите са сериозни и стоят на нашето внимание. Едно е да платиш 1,5 млрд. разсрочено и наведнъж", каза още той. Каракачанов заяви, че е рано да се коментират тези неща.

Военният министър обяви още, че след като НС даде мандат на правителството да преговаря със САЩ, разговорите с Швеция и Италия приключват. Той все пак допълни, че ако условията, които ни се предложат, не са изгодни, ще бъде докладвано на Министерски съвет и оттук нататък парламентът ще вземе решението по процедурата.

Военният министър не се ангажира със срок за преговорите, тъй като те още не са започнали. "Може да се разберем още на първата среща, може да се наложи да правим и втора, и трета. Ще ги проведем, няма да се бавим, идеята ни е до тази година да имаме сключен договор", обяви вицепремиерът.

По думите на Каракачанов няма отклонение от закона по процедурата за придобиване на нов боен самолет, както твърди опозицията. "Отклонение не от закона, а от едно решение на Народното събрание-решение за актуализиране на проект за инвестиционен разход", е неговото мнение.

"Това се налага не само поради факта, че една от страните - САЩ, не са отговорили на някои от въпросите. При шведския самолет също имаме въпроси, на които не сме получили отговори", обясни министърът.

Според президента Румен Радев, който в миналото беше шеф на военновъздушните сили, конкурсът за нов изтребител е удар по България.

Вчера администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и увери, че очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Коледар
    2 0
    15:12, 9 яну 2019
    Каркачана след паспортите ще се облажи и от самоалетите Интересно от самолети най много разбират Бойко Цецо каркачана сигурно и Валерко А президента ------- ех какво се сеща той от самолети той е ------пожарникар
Последни новини