Мей изгуби ключов вот в парламента за Брекзит

Премиерът на Великобритания Тереза Мей изгуби важно гласуване в парламента на страната, свързано с процедурата за Брекзит, съобщават британски медии.

Правителството ще трябва да излезе с План Б при провал. 

Парламентарното решение означава, че правителството ще има три дни да представи следващите стъпки в процеса по излизане от ЕС, ако споразумението за Брекзит на Мей бъде отхвърлено.

308 депутати срещу 297 гласуваха в полза на предложението на депутата от Консервативната партия Доминик Грийв.

В предложението за изменение се казва, че след отхвърлянето на споразумението за Брекзит, което се очаква да се случи, министър от британското правителство трябва да внесе в рамките на три дни предложение във връзка с процеса по напускане на ЕС.

Така ако Мей представи алтернативен план, той ще подлежи на поправка от страна на парламента, което ще даде на законодателния орган по-голяма власт при определянето на посоката.

"Гардиън" пише, че поправката е прокарана след бурни сцени в парламента. Депутати от Консервативната партия остро разкритикуваха председателя на парламента Джон Бъркоу заради това, че е позволил гласуването.

"Даунинг стрийт" обяви ясно, че ако споразумението за Брекзит бъде отхвърлено през следващата седмица, премиерът ще се върне в Камарата на общините и ще изложи плановете си преди наложения от законодателния орган 21-дневен срок да изтече.

Камарата на общините е дала мандат на правителството да излезе с позиция в рамките на 21 дни, ако споразумението за Брекзит не бъде ратифицирано.

Споразумението за Брекзит ще бъде гласувано в британския парламент на 15 януари. Ако не бъде ратифицирано, Мей трябва да представи План Б до 18 януари. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини