Сняг валя в пустините в Аризона (видео)

Зима е и е нормално да има сняг, но покритите кактуси със сняг, ще се съгласите, че изглеждат необичайно.

Arizona Illustrated публикува поредица снимки от пустините на Аризона до Ню Мексико, които изглеждат още по-фантастично, след като необичайно студена въздушна маса, проникнала дълбоко на югозапад, засегна района по новогодишните празници.

Снеговалежите в югозападната част на САЩ варират от 1 сантиметър в Тусон, Аризона, до 46 сантиметра в Лос Аламос и дори се съобщава за 51 сантиметра южно от Албакърки, Ню Мексико. Заваля и в Южна Калифорния.

Пустинята Сонора е една от най-големите и горещи пустини. Намира се на американо-мексиканската граница в щатите Аризона и Калифорния и мексиканските щати Баха Калифорния и Сонора, северно от Калифорнийския залив.

 

Тук обикновено зимните температури са около 32° C през деня и 20° C през нощта, разказва IFLScience.

Забележителност на пустинята Сонора е единствения в рода Карнегия (Carnegiea) вид гигантска карнегия (Carnegiea gigantea), наричана от местните хора сагуаро. Те са високи като дървета, достигайки 13 метра. И сега тези подобни на гигантски свещници кактуси са покрити със снежец.

Все пак снеговалеж в пустините е рядко, но не толкова изключително явление – сняг от време на време вали в Сахара, както и в пустинята Атакама – най-сухото място на Земята. Заради измененията на климата вероятно ще виждаме необичайни явления все по-често през следващите години.

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Последни новини