ГЕРБ и БСП се готвят за избори

 ГЕРБ и БСП започват активно да се подготвят за избори още този месец.

На 20 януари на Национална предизборна среща в София премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му в партията Цветан Цветанов ще дадат инструкции на ръководителите на ГЕРБ в страната за провеждането на изборите за европейски депутати и местна власт.

На 26 януари в НДК конгресът на БСП ще одобри партийните платформи за евровота и евентуални парламентарни избори, в които акцент се очаква да бъдат социалните обещания.

Най-неотложната задача и за двете партии е изборът на кандидати за евродепутати. И в ГЕРБ, и в БСП местните структури ще номинират кандидати, но финалната подредба на листите ще бъде направена от тесните партийни ръководства - съответно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и Изпълнителното бюро на БСП, което ще иска санкция от Националния съвет на "Позитано" 20. На предизборната среща ГЕРБ ще определи критериите за кандидатите за евродепутати, които могат да бъдат номинирани до 20 февруари. Макар че определи такива още през ноември м.г. (още за критериите четете тук), БСП ще започне този процес на 1 февруари и се очаква да го завърши на 15 март.

Докато в ГЕРБ се очаква водач на листата на е настоящият еврокомисар Мария Габриел, а на избираеми места да останат евродепутатите Андрей Ковачев, Емил Радев и Ева Майдел, в БСП се засилва напрежението кой ще е водещ кандидат. Засега неофициалната информация е, че президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев няма да бъде начело на евролистата на БСП, както бе на миналите избори, а за негов наследник се коментират надпартийни кандидати, в т.ч. и депутатът от гражданската квота на БСП Елена Йончева. На избираемо място в листата ще бъде и зам.-председателят на партията Деница Златева.

Според последното проучване на "Алфа рисърч" на евроизборите ГЕРБ ще получи 37.2% от гласовете на избирателите, а БСП - 34.3%. Анализатори, а и партийци не изключват и предсрочни парламентарни избори тази година, като се смята, че това до голяма степен ще зависи от резултатите на евровота.

Преброяването на ГЕРБ

Една от задачите, които ръководителят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов ще постави на местните структури, е преглед на активните членове на партията, обясниха партийци пред "Дневник". На практика така се преброяват членовете, които могат да работят за осигуряване на гласове за ГЕРБ на изборите. В речта, която Бойко Борисов ще изнесе на предизборната среща пред близо 2000 членове на ГЕРБ, партийци очакват призиви за работа на терен и поддържане на най-близка връзка с хората по места, за да могат да се обясняват постиженията на управляващите и да се реагира бързо при скандали. Цветанов отсега активно обикаля по места.

Друга задача, която областните координатори на ГЕРБ ще трябва да свършат в най-скоро време, е да намерят и обучат хора, които да влязат в районните и секционните изборни комисии. Макар че местните избори са чак през есента, Цветан Цветанов се очаква да призове областните лидери на ГЕРБ да се оглеждат за кандидати за кметове, особено на местата, където в момента нямат титуляр. Официалната информация от ГЕРБ засега е, че успешните кметове ще бъдат издигнати за нов мандат. Неофициалната - че партията ще се опита да привлече за свои кандидати и успешни кметове на други партии.

Трета задача за местните структури на ГЕРБ е да противодействат на фалшивите новини с истински - да популяризират това, което управляващите правят. За евровота партията ще стартира инициативата "Европа в нашия дом", при която ще се обяснява на гражданите какво е направено в България благодарение на европейската солидарност.

Визията на БСП

Националният предизборен щаб на БСП, чиито председател е депутатът Георги Свиленски, вече е готов с предизборната платформа на партия за евровота, която акцент е желанието за социална Европа. От "Позитано" 20 се обявяват против Европа на две скорости и настояват за по-голямо участие на младите хора при определянето на бъдещето на стария континент. Платформата ще бъде обсъдена от Националния съвет на партията тази събота и приета окончателно от конгреса на 26 януари.

По-важният документ, който социалистите ще гласуват, е т. нар. Визия за България, която бе обсъждана пет месеца с членове и симпатизанти на БСП в цялата страна (още за документа четете тук). Очаква се днес Изпълнителното бюро на "Позитано" 20 да прегледа финалния вариант на т.нар. Визия, в който ще бъдат включени и предложения на неправителствени организации и граждани. Идеята е документът да стане предизборна платформа на БСП за следващи парламентарни избори с претенцията, че отразява искания на хората.

Акценти в т.нар. Визия за България са обещания за реформа в здравеопазването на база на регионален принцип, увеличение на старите пенсии и на някои социални плащания, мерки срещу демографската криза, държавно участие в икономиката, нормализиране на отношенията с Русия и др. Днес ще се реши какво ще бъде обещанието на БСП за влизане на страната ни в еврозоната, тъй като през лятото Корнелия Нинова поиска да има дебат и да не се бърза, но повечето стопански организации й изложиха аргументи, че въвеждането на еврото е добро решение.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Х
    Х
    4 0
    11:29, 10 яну 2019
    Сигурно вече са си разпечатали попълнени бюлетини....
Последни новини