Откриха нов вирус в Китай, подобен на ебола

Новооткритият вирус е роднина на смъртоносните марбург и ебола вируси. В лабораторни условия се е прехвърлил лесно върху човешки клетки.

Семейството на филовирусите не е широко познато сред повечето хора. Но представителите на двете основни разклонения във фамилията представляват добре разпознаваеми и предизвикващи ужас понятия: марбург и най-вече ебола водят до тежки заболявания при хората с висока степен на смъртност сред инфектираните. Дори в момента в Конго върлува епидемия от ебола. Сега учените в Азия са открили нов причинител, който също е част от семейството на филовирусите.

Учени от екипа на Лин-Фа Уанг от медицинското училище Duke-NUS в Сингапур и Ченг-Ли Ши от Китайската академия на науките съобщават в изследване, публикувано в специализираното издание “Nature Microbiology”, за откритие направено в черния дроб на прилеп от вида Rousettus Pteropodinae в югозападната китайска провинция Юнан.

Свидетелства за нов род вирус

От тъкънта на животното учените са успели да изолират вирус, който генетично е различен от марбург и ебола, но съществеменно е свързан с тях. Той използва същия рецепторен протеин NPC1, за да инфектира клетките. Учените говорят за „менгла“ вирус, а името е заемка от окръга, в който е открито животното.

Изследваният генетичен материал съвпадал на 32 и 54 процента с досега известните филовируси, казват учените. Новооткритият вирус можел да бъде класифициран между марбург и ебола в дървото на произхода на вирусите, твърдят те. Можело дори да се окаже, че са открили нов род, към който се числят повече, досега непознати вируси, пише SPIEGEL ONLINE.

Рискът за хората към момента е неясен

Както при другите филовируси, сега отново съществува риск, според учените, причинителят да може да преодолява граници и да се прехвърля върху други създания. При лабораторните опити са били заразени клетки на маймуни, хамстери, кучета и хора. Все пак са необходими още изследвания, за да може да се калкулира по-точно рискът от разпространение на вируса: хипотеза, при която той „прескача“ от прилепите върху други живи същества.

Към семейството на филовирусите принадлежи още един, по-скоро непопулярен сред хората род вируси – този на куевавирусите. Той е бил изолиран през 2011 отново от прилеп, но в пещера в Испания. За този тип вирус (поне засега) не е известно да представлява риск за хората.

Прилепите към днешна дата са основните заподозрени за преноса на вируса ебола върху хората, без самите те (животните) да се разболяват. Всъщност тяхната роля в разпространението на болестта не е безспорна. Някои изследователи смятат, че макар животните да могат безопасно да приемат патогените, те не ги предават. Ето защо не трябва да се вземат никакви необмислени мерки, които да застрашават съществуването на прилепите.

Източник: megavselena.com

Коментари в сайта

Последни новини