Отхвърлиха исканията ни по пакета "Макрон"

Европейските депутати от Транспортната комисия отхвърлиха искания от България компромисен вариант по пакета "Мобилност", съобщи БНР.

Те приеха, че камионът трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици. ЕП одобри и че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел.

Гласуването става, докато пред сградата се провежда масов протест против пакета "Макрон".

Ден по-рано трима български евродепутати - Петър Курумбашев, Андрей Новаков и Ангел Джамбазки се опитваха да намерят начин да имат право на глас на днешното заседание на транспортната комисия на Европейския парламент.

Други български евродепутати, представители на европейското политическо семейство, се опитваха да заместят колегите си от други страни, за да може да има баланс при гласуването.

Причината за тези усилия е липсата на представител на България в транспортната комисия на Европарламента.

Според българския бизнес спорни са точките за нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни. Още преди месеци превозвачите ни заплашиха с референдум за излизане на страната от ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени.

В Брюксел по време на обсъждането на промените в ЕП пред сградата имаше протест на транспортните фирми, на него присъства и министър Росен Желязков. Свои представители също така заявиха, че ще изпратят и от БСП, които обвиняват правителството, че е предало превозвачите.

Превозвачи се срещнаха и с президента Румен Радев, който призова за обединение на всички институции в защита на сектора. Преди това правителството заяви пълната си подкрепа срещу предлагания и т.нар. пакет "Макрон".

Съпротивата започна с протести на транспортни фирми още през пролетта, а премиерът Бойко Борисов се опита да убеди френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в София да променят позициите си предложените изменения.

Въпреки че през юни месец евродепутатът Новаков обяви пълна победа по пакета "Макрон", Борисов тогава предупреди, че гласуването на промени в транспортната комисия е само първото и не може да се тълкува като победа над Макрон.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Фи
    филип пешев
    1 0
    12:46, 10 яну 2019
    Някой да е очаквал нещо друто?
  • 2
    Уу
    уууу
    2 0
    18:04, 10 яну 2019
    Хайде да напускаме еврейска Европа да заформим референдум.Почти съм сигурен в резултата. Мръсен бабоебец.
Последни новини