32 °C

Въвеждат онлайн организация на извънкласните дейности в училище

Училищата ще заявяват извънкласните си форми на занимания и ще търсят финансирането за тях вече в интернет. Това ще стане чрез специална онлайн платформа на сайта на Министерството на образованието и науката. Тя е разработена по Наредбата за приобщаващото образование.

Електронната платформа https://class.mon.bg/е отворена за регистрация на училищата- общински или държавни, както и на физически и юридически лица, които предлагат занимания по интереси, до 28 януари, обясни шефът на Регионалното управление по образованието в Хасково Христина Боева.

Идеята на промяната в регламента за извънкласните дейности, които ще се финансират от държавата, е целият процес да стане по-прозрачен. Платформата ще представлява своеобразен списък на т.нар. занимални по интереси. От една страна ще се подават желанията за формите на заниманията, а от друга страна ще има информация за модулите, които  сепредлагат.

Учителите, които искат да водят кръжоците за училището, в което са на щат, не могат да се регистрират в платформата. Те обаче ще могат да бъдат добавени като ръководители на съответните занимания от директора на своето училище.

Наборът на дейностите ще е организиран в съответствие с желанието на учениците и със съгласието на родителите.

Инициативата е своеобразно продължение на проектите по „Твоят час“, но с по-лесна и бърза достъпност на информация, каквато възможност предоставя интернет.

Приоритетна подкрепа ще има за заниманията, свързани с дигиталната креативност, природните науки, математиката, часовете в сферата на технологиите, изкуството, културата. В този списък са още: гражданското образование, здравословният начин на живот и спортът.

В много от училищата вече вървят процедурите и кампаниите за организирането на заниманията. Мнението на учениците какви точно да са те се отчита чрез анкети.

В платформата все още няма регистрация на училище от Хасково. Но от РУО очакват, че повечето училища, които са работили по „Твоят час“, ще направят заявки.


Красимира Славова
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини