Милиони застрашени от ранна смърт, защото не приемат достатъчно фибри

Милиони хора са заплашени от ранна смърт, защото не приемат достатъчно фибри, твърди ново изследване.

Проучване на Световната здравна огрганизация стигнало до извода, че хората, консумиращи достатъчно фибри, могат да намалят риска от преждевременна смърт с 1/3.

Това на свой ред намалява риска от сърдечен удар, инсулт, диабет от втори тип и рак на червата с една четвърт.

Откритията поставят под съмнение модерната напоследък нисковъглехидратна диета, която ограничава приема на фибри.

Фибрите са жизненоважни за храносмилането и помагат на хората да се чувстват сити за по-дълго време.

Те се срещат най-вече в плодовете, зеленчуците, зърнените храни, както и в пълнозърнестите хляб и макарони.

Но възходът на обработените храни, означава, че хората консумират твърди малко фибри.

Екипът на професор Джон Камингс от Университета в Дънди обединил резултатите от 230 предишни изследвания, в които участвали 215 000 души.

Те открили, че хора които приемат над 30 грама фибри на ден, е с 24% по-малко вероятно да умрат рано, в сравнение с хора, приемащи по едва 8 грама фибри на ден.

А при участниците, които консумират над 35 грама, рискът спада с една трета.

За да са сигурни хората, че получават достатъчно фибри, картофите, пастата, хлябът и други нишестени въглехидрати – традиционните храни изпаднали в немилост напоследък – всъщност трябва да се превърнат в основни компоненти на здравословната диета.

За да си набавят 30 грама фибри, хората трябва да приемат по 5 порции плодове и зеленчуци на ден, както и еквивалента на 2 пълнозърнести бисквити, 2 дебели филийки пълнозърнест хляб и голям печен картоф с кожата.

Като цяло хората трябва да залагат на пълнозърнести храни, за да извлекат максималното от въглехидратите, които приемат.

Пълнозърнестите храни изискват по-дълго дъвчене и запазват голяма част от структурата си в червата, засилвайки чувството за ситост, докато в същото време ни помагат да контролираме теглото си и да поддържаме оптимални стойности на холестерол и глюкоза в кръвта.

Екипът, провел изследването, открил, че на всеки 8 г диетични фибри на ден, рискът от ранна смърта намалява с между 5 и 27%.

Приемът на между 25 и 29 грама на ден е достатъчно, но над 30 грама се явяват по-добра превенция, включително срещу инсулт и рак на гърдата.

Източник: dailymail.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини