Тринадесет баби от Кърджали се събират на 13-ти ден от месеца на питие вече тринадесет години

Изображение 1 от 3

    Тринадесет баби от Кърджали се събират на 13-ти ден от месеца на питие вече тринадесет години. До сега не е имало случай датата 13-ти да бъде прескочена. Въпреки фаталното число не ги спират ни болести,  ни кончината на някоя от тях. Първоначалните сбирки били в „Кипариса”. От десет години обаче предпочитат „Старата къща”. Причината е живата музика и добра кухня. Бабите обичат да си попяват. Знаят целия репертоар и пригласят на певицата.

      До сега никой не ни е направил забележка. Напротив в центъра на вниманието сме, споделя Мария.

    Нещо повече от ресторанта смятат бабите за свой кадем. За тях те работят по изключение и в неделните зимни вечери, когато по принцип затварят за клиенти.

      Снощи 13-януари бабите се събраха за поредна сбирка. Преброяват се по традиция. Четири са починали, три са болни, една е в Испания, една с ангажимент. За сметка на това с тях е един кавалер-деветдесет и две годишният Георги Акабалиев. Посрещат го с възгласите „Дядо Коледа дойде!”

      Компанията се е заформила в младите години, когато бабите и Акабалиев работили в „Нармаг”. Ходили на екскурзии, покорявали седем планини,”не излизали от кръчмите”. След като се пенсионирали се зарекли да се събират на всяко тринадесето число, докато могат да ги носят краката.

      Освен, че обичат да си попяват жизнените кърджалийки обичат смеха и са неизчерпаем източник на вицове. Разказват се и комични истории като тази за катаджията Любопитното. При една от екскурзиите той спрял тяхна кола. Жените му направили мили очи. Когато отишъл обаче в „Нармаг” да ги потърси, воден от мерак,те го пропъдили.

      Спомнят си и за бригадите в които са участвали.В Широко поле садили фиданки. В Жензифово се изхитрили-слагали шума под черешите и така им теглили повече килограми.

      Мария е една от тарторките на компанията. Като мома карала мотор. Бил лично неин. Тя била единствената жена с мотор в региона. Возела момците. Потомството й е само от мъже. Сега чака правнучка. Отдала се е на плетене на дрешки. Това обаче не и пречи да прави домашно вино. В къщи никой не пие. Носи го в „Старата къща”, черпи компанията.

      Геновева споделя, че са започнали весело тринадесети януари още от обед. Това е първата сбирка за новата 2019 г. Канят бившия си шеф Димитър Димитров на чаша вино.

    Руска споделя: На доизживяване сме, но няма да се предаваме. Нашите катове дрехи поостаряха, но все още си позволяваме да се обличаме добре за тринадесети.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини