ЧСИ Тотко Колев е в България и не се е качвал на либийския танкер

 
Частният съдебен изпълнител Тотко Колев, чието име бе замесено в скандала с промяната на собственост на либийския танкер, е в България. Това стана ясно от интервюто му пред Нова телевизия тази сутрин.
 
Припомняме, в петък медии съобщиха, че той е избягал от страната. От участието на Тотко Колев обаче се разбра, че той е в България.
От друга страна, той отрече да е участвал лично в събитията от декември месец с либийския танкер.
 
Колев се противопостави на тиражираните публикации, като според него те са лъжа, а твърденията са "непочтени и непрофесионални".
 
"Такива неща не са случвали, никой не е искал от мен такива действия", заяви Колев във връзка с информацията за качване на кораба, както и за сваляне на флаг и на екипаж. По това време той не е бил нито в Бургас, нито в страната.
 
Колев обаче потвърди, че корабът го има в списъците за публични продажби в съответствие с изпълнително производство след заповед на Бургаския съд. Корабът е обезпечение по делото за дължими суми от либийската страна към българската фирма.
 
Колев подчерта, че няма отменено или спряно от съда негово действие.Адвокатът на частния съдебен изпълнител Димитринка Радева подчерта, че след образуването на досъдебното производство по случая, което стана в петък, на прокуратурата са предадени всички документи и се оказва пълно съдействие.
 
Радева призова да не се прави разследване в ефир, а Тотко Колев заяви, че продажбата на кораба е станала още през март и април месец 2018 година, като са присъствали представители и на двете страна - включително и на либийската. 
Частният съдебен изпълнител допълни, че задържането на кораба е станало със заповед на капитана на "Морска администрация".
 
"Нито едно мое действие не е отменено", посочи за втори път Тотко Колев. Според него обжалването е една нормална процедура.Пред Нова темата коментира и външният министър на страната Екатерина Захариева. По думите ѝ българската страна не крие нищо около спора с либийския танкер. 
България също така не е информирана, че ще се задържат български кораби от Либия.Припомняме, скандалът с "пленения" либийски танкер стана публичен в края на миналата година от разследване на "Биволь", но доби повече популярност в първите дни на годината.
 
От страна на българските институции казусът бе коментиран от министрите Росен Желязков и Емил Караиванов, които заявиха, че макар и случаят да е притеснителен, той е търговски спор между частни лица и българската държава не е страна по случая.
 
Междувременно от компанията "Булгаргеомин" ЛТД ДЗЗД изразиха недоумението си от скандала в позиция, разпратена и до медиите.
Компанията уверява, че действията им са изцяло законни и разполагат с документи за това, а създалата се ситуация била клеветническа кампания от либийска страна.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини