До края на март всеки ученик до VII клас разтоварва раницата си в свое шкафче

    Всеки ученик от първи до седми клас в 71-о училища в Хасковска област ще има свое шкафче до края на март. Осигуряването на място, където децата да оставят част от принадлежностите, които използват в школото, е част от мерките на Министерството на образованието и науката за разтоварването на тежките ученически раници.

    За хасковското начално училище „Христо Смирненски“ МОН е осигурило финансиране от 27100 лева за шкафчетата на 855 деца, които се учат тук.

    Вече има доставка за учениците в начален образователен етап и тези дни върви подреждането и доокомплектоването на шкафчетата. За най-малките те ще бъдат поставени в учебните им стаи.

    В класната стая на 4 Б клас е уютно и още по-цветно с новите шкафове. Виктор Туков ще оставя в своето несесера с моливите и химикалите, например.

    „Ще си прибирам нещата за следващия ден от седмицата, които няма нужда да нося вкъщи, допълнително вода, блокчето за рисуване, якето.“, казва момчето.

    Съученичката му Кристия ще използва мястото за  екипа си и гуменките за часовете по физическо възпитание. “Не е необходимо вече да ги нося всеки път, и без това тежат доста.“, споделя тя.

    „Хубаво е да си имаш свое местенце в училище“, казват децата от 4 Б клас.

    Скоро по коридорите на школото гледки като тази-купчина раници пред кабинета по информатика ще изчезнат съвсем. До 15 февруари всеки ученик трябва да има свой шкаф.

    За по-големите възпитаници на училището те ще са метални и ще са в коридорите. Ще са обезопасени, захванати са за стените, според изискванията на пожарната, трябва да са поставени така, че да не пречат за евентуална евакуация.

    За учениците от V до VII клас индивидуалното шкафче ще е с ключ. Директорът на училище „Христо Смирненски“ Венко Точевски е направил организацията така, че от двойката ключове, с които пристига всяко шкафче, единият да е в ученика, а другият- в класния ръководител.

    „При големите всеки ще си има ключ, защото това шкафче ще е негово лично пространство. Като мярка обаче резервен ключ за всеки шкаф ще е в класния, защото често се случва тийнеджърите да са разсеяни и да губят нещата си. А не искаме някой да остане с ненаучен урок с оправданието, че е изгубил ключа за шкафа си", шеговито казва директорът.

    „Чакаме с нетърпения шкафчетата, че след 6 години носене на тежка раница, гърбът вече ме боли.“, казва шестокласничката Тереза Желязкова.

    Тя и съученичките й очакват с нетърпения металните шкафчета да пристигнат в училище.

    "Ще сме като в западните училища. Там си имат шкафчета отдавана,гледали сме го по тийнфилмите.“, въодушевени са шестокласничките.  Темата с шкафовете е сред актуалните тези дни в училището им. „Въприемаме много добре тази идея, защото вече няма да е необходимо да разнасяме всички учебници по кабинетите, а ще взимаме само тази папка, която ни трябва за определения час. Някои учебници, които не се използват много вкъщи, също ще остават в училище. За всеки шкафчето му ще е нещо като сейф. Много сме доволни.“, обобщава Десислава Цветкова

    Около 3 млн. лева бяха дадени за шкафчета по специална национална програма на министерството, а в началото на учебната година правителството отпусна допълнително 6,75 млн. лв. за закупуването им, там където те не бяха осигурени.

    Само 14 школа в страната няма да получат шкафове, тъй като коридорите им не отговарят на изискванията за безопасност и евакуация. От Хасковски регион няма училища в този списък, потвърди за Haskovo.net Иван Ванчев от Регионалното управление по образованието в Хасково.

    От всички училища, направили заявки от областта, в 12 шкафовете са доставени вече на сто процента. Финансирането за общия брой на училищни шкафове в региона е за около 233 400 лева, посочи експертът.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Де
      Десислав Цветкова
      3 0
      20:47, 15 яну 2019
      Коригирайте грешките. Много са.

      Или поне името на детето - "Десислав Цветкова"
    • 2
      Ан
      Ана
      0 0
      02:36, 22 яну 2019
      Браво! Едно смислено нещо да направят!

    Още новини

    Последни новини