ВАС отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин"

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от Министерския съвет в края на 2017 г., съобщи пресслужбата на съда.

Решението на кабинета "Борисов", гласувано в последния работен ден на 2017 г., разширяваше възможностите за строежи в националния парк, обявен от ЮНЕСКО през 1974 г. за обект на световното наследство. То предизвика шестмесечни протести в София и други 50 града в България и чужбина.

Одобрените промени бяха прокарани от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, лидер на НФСБ и съпредседател на коалицията "Обединени патриоти", която управлява заедно с ГЕРБ. Той атакува остро природозащитните организации, които внесоха жалба срещу плана в съда, заявявайки, че те защитават лични и финансови интереси.

През юли миналата година тричленен състав на ВАС отмени плана, с аргумента, че с промените са нарушени разпоредби от българското и международното право, но Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обжалва. По това време в увереността си, че ще успее да узакони възможностите за нови строежи в Банско и района, Симеонов стигна до изявлението, че ако съдът не потвърди правителственото решение, ще сложи край на живота си. "Ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя", гласеше репликата му пред репортер на вестник "Сега".

Само за ремонт, без нови строежи

В 30 страници върховните съдии от касационната инстанция на ВАС излагат подробно мотивите за решението си. В него за включени изцяло нови моменти в тълкуването на разпоредби от българското и международното право, взети са предвид решения по дела на Съда на Европейския съюз, европейски директиви, както и последните решения на Комитета за световно наследство към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство, се казва в съобщението от съда.

Съдиите потвърждават тълкуванието, дадено вече от тричленния състав, на най-спорния текст от промените в Плана за управление. Текстът гласи, че "в националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения." Опасенията на природозащитниците бяха, че именно тази разпоредба ще бъде използвана, за да се строят нови обекти в териториите, където сега това е забранено.

Текстът има забраняващ характер и допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка, гласи приетото от петчленния състав решение.

Промените - само след екооценка

Съдиите потвърждават позицията на долната инстанция и за това, че правителството неправомерно е приело промените в плана без да направи изискваната по закон екооценка.

По въпроса за екооценката тече отделен процес, който се води по жалба на природозащитници срещу решение на министъра на околната среда и водите от 1 март 2017 г. да не се извършва екологична оценка на проекта за промени в плана. Тричленен състав на ВАС отмени решението. Мотивът, с който екоминистърът Нено Димов обжалва през лятото, беше, че смисълът на плановете за управление на защитени територии е да играят роля на рамков документ за водене на политика, а не да предвиждат конкретни инвестиционни намерения. В края на декември петчленен състав на ВАС върна делото за ново разглеждане.

Според огласеното днес решение промените в плана попадат в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗТ), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и поради това трябва да бъдат спазени изискванията за процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост с европейската мрежа "Натура 2000", която в България се регламентира от ЗБР. Тълкуването на съда гласи, че екоминистърът е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона. Като част от аргументите по въпроса са цитирани и решения на Съда на Европейския съюз, които обжалващите решението на правителството неправителствени експерти представиха като аргумент пред съда през миналия ноември.

Пълния текст на решението можете да прочетете тук.

Има смисъл гражданите да са активни

Решението по делото е пример как граждани и неправителствените организации имат по-добро разбиране за значението и съдържанието на българските закони и европейските директиви от държавните органи, коментира за "Дневник" Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, който беше единият от жалбоподателите срещу правителственото решение. Той подчерта, че приетите от правителството промени в плана за Пирин са били подкрепени от всички правни дирекции на всички министерства и от Министерски съвет.

Според Белев решението на съда показва няколко важни неща: че въпреки тълкуванията на екоминистерството законът забранява ново строителство на спортни съоръжения в националните паркове и изисква задължителна екологична оценка на плановете за управление и техните изменения, както и че ЮНЕСКО изисква спазването на българските закони и провеждане на процедури за екологична оценка на устройството и оценки на отделните обекти, въпреки обратните твърдения на Валери Симеонов.

По думите на Тома Белев мнението на съдиите показва също, че властите не разбират и не прилагат правилно европейските директиви за екологична оценка и за екологичната мрежа "Натура 2000". Доказва обаче, че има смисъл гражданите да са активни.

Още веднъж, но с друг закон

Окончателната отмяна на възможността за разширяване на строежите в Пирин идва след едногодишна съдебна битка. Докато тя течеше обаче, управляващите намалиха степента на защита на водите в националните паркове. Това стана по обичайния в последните няколко години начин - като с текстове в един закон се променя друг нормативен акт.

В края на декември сред промените в Закона за атмосферния въздух, които целяха да се отговори на наказателната процедура от Европа за замърсения въздух, депутатите одобриха текст от Закона за защитените територии, с който позволи изключения от пълната забрана за нарушаване на естественото състояние на водни площи, водни течения, техните брегове и прилежащи територии. Промяната наподобява записаното в промените в Плана за управление. Според природозащитната коалиция "За да остане природа в България" те ще позволят изменяне на естествените водни течения в националните паркове, "за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    1 0
    01:48, 17 яну 2019
    Тома Белев е най големия предател на Р.България.За пари е готов и майка си да продаде.Заради него няма да имаме зимни курорти и ски влекове.С какво щеше да се промени планината с още няколко влека и писти или хотела.Т.Белев работи за чужди интереси/ Швейцария Австрия и др./ Там пистите са доста и на близо една до друга и хотелите са доста .Държавите и местното население печелят много от ски курорти за разлика от нас със селските писти и влекове.
Последни новини