Здрав сън - добро здраве

Добрият сън е знак за добро здраве. Всики знаем как, когато настинем или имаме някаква инфекция, едно наспиване може да ни изправи на крака.

А една безсънна нощ е в състояние да промени тялото ни, така че амигдалата, емоционалния център на мозъка, да стане по-активна от обикновено. Може да се почувстваме раздразнени и груби или обратното, необичайно приповдигнати. едновременно с това, префронталният кортекс на мозъка - центърът на разсъждения и концентрация, се влачи. Усеща се като обща липса на концентрациа и дразнещо объркване на моменти.

И, което излезе наскоро - пропуснатият сън не се наваква. Като цяло в множество научни публикации в последно време лошият сън се свързва с различни заболявания, повечето от които са бич за съвременното общество, като Алцхаймер и Паркинсон или с рак. С навлизането на Големите данни науката получи огромната възможност да извлича завимости от всички извършвани до момента изследвания и да получи статистиески риска (вероятността) дадено състояние да е свързано с изследваната болест. Така се стигна до публикуването на резултати, които например показват, че повече от час следобедна дрямка може да се смята за ранен признак на деменция. Или че по-малко от 7 часа нощен сън се свързва с изменения в мозъка, които са характерни за Паркинсон и Алцхаймер. Но това не значи непременно, че ако не се наспивате добре, ви очакват тези болести.

Едно е ясно - да се наспиваме за нас е жизнено важно. Затова преди да се притесните за здравео си, дайте си 2-3 седмици, в които да промените малко начина си на живот. Вижте дали сънят няма да се подобри, ако се справите с тези дребни детайли в живота ви:

Спите на стар матрак и възглавница
Те могат да нарушат качеството на съня и да доведат до изкривявания на врата и гърба, които с времето да се превърнат в по-трайни проблеми.

Стаята ви е прекалено топла
В топла стая се спи по-трудно. Идеалната температура за добър сън е между 17-19 градуса.

Ползвате телефона си преди сън
Това разстройва мозъка и го отклонява от идеята за почивка. Ако прекарвате прекалено много време с телефона си, тялото ви ще намали производството на мелатонин (хормонът на съня).

Използвате алкохол като приспивателно
Чаша вино може да ви помогне да заспите, но пък асимилирането му в тялото след няколко часа ще доведе до смущения в съня и невъзможност за пълна почивка.

Едно релаксиращо дълбоко дишане може да помогне да постигнете здрав нощен сън.

Липсата на витамини, неправилно хранене, някои хормонални проблеми, недостатъчната физическа активност или дори малкото време, което прекарвате сред природата също могат да предизвикат лош сън. И от вас ще зависи да се справите с това.

Ако чувствате постоянна умора, възможно е да имате някое от заболяванията, за които медицината е в състояние да помогне - анемия, диабет тип 2  или депресия.​

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини