"Демократична България" иска оставката на екоминистър Нено Димов

От коалиция "Демократична България" искат оставката на екоминистър Нено Димов. Повод за искането им е решението на Върховния административен съд за Пирин.

Мотивът за оставката е, че министърът в продължение на повече от година съзнателното заблуждаваше българското общество по казуса Пирин, както и заради цялостната му работа като министър.

Тази оставка трябва да бъде внесена незабавно в Народното събрание от премиера Борисов, се казва в позицията на ДБ. В противен случай цялата отговорност за беззаконието по казуса Пирин пада върху премиера, аргументират се демократите.

Това се казва в позиция на политическа коалиция "Демократична България".

Те искат правителството да упражни всичките си правомощия към концесионера в Национален парк Пирин. Настояването е концесионерът да ползва единствено разрешените му по договор 99,5ха площ и да освободи надвзетите в нарушение на закона 65,5ха, за което има прокурорско постановление.

С решението си от 16 януари 2019 г. Върховният административен съд валидира всички аргументи на Демократична България и хилядите протестиращи българи по казуса "Пирин".

Същевременно доказа несъстоятелността на тезите на Министерския съвет и на Министерството на околната среда и водите. Компетентността на извънпарламентарната опозиция и на природозащитниците е далеч по-голяма от тази на правните отдели на изпълнителната власт, твърдят от ДБ.

От политическата формация приветстват окончателното решение на Върховния административен съд за отмяна на решение на кабинета "Борисов-3" от 28 декември 2017 г. за Пирин. То предизвика най-многолюдните протести през 2018 г. срещу покровителството на властта над беззаконията на концесионера.

Взетото "на тъмно" и между празниците решение за промяна на Плана за управление на Национален парк Пирин бе еманация на популизма и наглостта на изпълнителната власт, пишат демократите. Според тях управляващите са готови да раздават късове от природното богатство на България на анонимни ползватели на концесии, нарушавали многократно законите в страната ни.

Демократите тълкуват решението на Висшия административен съд по следния начин:

- Казусът с Пирин никога не е бил за "втора кабинка", а за драстично разширение на ски-зоната и свързаната с нея инфраструктура;

- Законът за защитените територии не разрешава в Национални паркове да се строят нови лифтове и ски писти, а единствено да се ремонтират и подменят съществуващите;

- Решението на ЮНЕСКО от 2018 г. по случая с Пирин не разрешава влизане в сила на промените в Плана за управление без екологична оценка, както бе представено от тогавашния вицепремиер и основен лобист на концесионера Валери Симеонов;

- Според европейското и българското законодателство, всяка промяна на планове за управление на защитени територии изисква спазване на процедурите по екологична оценка и оценка за въздействието на Натура 2000.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини