Търговско-промишлената палата в Хасково ще рекламира виното от региона

Изображение 1 от 2

    Хасковската търговско-промишлена палата ще рекламира виното от региона по трансграничен проект с Гърция. Идеята на палатата е да се създаде адекватен имидж на местните винарски изби и развитието на винения туризъм в Хасковско. Ще се организира обучение на персонал в хотели и ресторанти, който да представя по най-добрия начин местните вина, както и местната кухня, предвижда се и производство на 3000 бутилки вино “Дионисос”, каквото е и името на проекта. Ще се организира и винен фестивал.

    На конференция днес в НТС в Хасково бяха представени и сортовете грозде, които се отглеждат в региона.

    Сред най-древните сортове, отглеждани преди хилядолетия от траките, са димят, пренесен от Египет, мискет червен, тамянка, мавруд, памид. Сред новите сортове, внесени от чужбина, предимно от Франция, са шардоне, мускат, отонел, траминер, мерло. Последният сорт в днешно време е най-разпространен в региона.

    Схемата за популяризиране е “сорт-лозя-вино-микрорегион”. За пример бе посочена местността Кианти в Италия, преди десетилетия сред най-бедните райони. След налагането на региона като топ дестинация днес там ходят по 2 милиона туристи годишно.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини