Как се задълбочават отношенията между Русия и Сърбия

Вчерашното посещение на руския президент Владимир Путин в сръбската столица Белград беше акт на задълбочаване на традиционно добрите отношения между Русия и Сърбия.

Мащабите на посрещането бяха такива, че да не оставят никакви съмнения за уважението, което местните изпитват към членовете на руската делегация.

Бяха повторени звучащите вече като клишета апологии за историческите, религиозните и културните връзки между руския и сръбския народ. Това беше надградено чрез подписването на двустранните споразумения за сръбската инфраструктура и в различни сфери на икономиката за стотици милиони евро.

Към това ще прибавим и готовността на Руската федерация да удвои обема на природния газ, който преминава през територията на Сърбия, чрез инвестиции от 1,4 млрд. долара за подобряване на газопреносната инфраструктура на страната. Това е ясен знак, че Руската федерация желае да задълбочи своето влияние в сектор „Енергетика” не само в Сърбия, но и на Балканите. Като възможно трасе за пренос на природния газ беше посочен маршрутът България – Сърбия – Унгария.

Всички тези решения не бива да бъдат разглеждани извън по-сложния геополитически пъзел на Балканите, защото Сърбия е напът да се окаже заобиколена, с изключение на Босна и Херцеговина, от държави, които са или натовски, или пронатовски настроени, особено след изсвирването на последните акорди около ратифицирането на споразумението от Преспа между Македония и Гърция. Скоро то е напът да осигури на наскоро преименуваната Република Северна Македония покана за членство в НАТО, което също ще хвърли сянка върху влиянието на Русия  на Балканите.

С особено внимание бяха очаквани вчера разговорите между Александър Вучич и Владимир Путин по темата „Косово”. Новини обаче не дойдоха или поне не такива, каквито местните очакваха, защото проблемите за признаването, евентуалната размяна на територии между Белград и Прищина и създаването на редовна армия на Косово останаха да висят във въздуха и да очакват своето разрешаване в по-близко или по-далечно бъдеще.

Предстоящата събота се очаква пореден антиправителствен протест в Белград и по-големите градове в страната, насочен срещу управлението на президента Александър Вучич.

Източник: bTV

Коментари в сайта

Последни новини