За шофьорите: Нови строги мерки срещу войната на пътя

Шофьор да губи книжката си веднага, ако предизвика катастрофа на завой. Това е една от мерките, предложени за обсъждане от вътрешния министър Младен Маринов за намаляване на жертвите от катастрофи у нас. Сред останалите предложения са максималната скорост по първокласните пътища да бъде намалена до 80 км/ч, а общините да имат правомощия да налагат ограничения по определени пътища за максимална скорост до 30 км/ч. Има предложение и задължителните часове по кормуване да се увеличат от досегашните 31 до 50.
 
Максималната скорост по първокласните пътища у нас да бъде намалена от 90 на 80 км/ч. В мотивите за предложението МВР изтъква, че намаляването на скоростта само с 1 км/ч намалявало катастрофите с 3%, а смъртните случаи – с до 5%.

Общините пък може да получат правомощия сами да могат да определят скоростта в територията си и да могат на места да налагат ограничение за максимална скорост до 30 км/ч.

При катастрофа на завой предложението е шофьорът веднага да губи книжката си и да си я връща само след проверовъчен изпит. Според МВР статистиката у нас показвала масово незнание и неумение за шофиране в завои.

Според друго предложение – прагът за максималната глоба за превишена скорост ще падне от 50 на 40 км/ч. Наказанието пък може да стане унифицирано и да не зависи от това дали е извършено в населено място или не.
 
Задължителните часове по кормуване пък трябва да се вдигнат до 50, вместо сегашните 31.

До лятото пък трябвало да има национална програма, която да успокоява движението при навлизане в населено място. За целта се препоръчва поставянето на острови или кръгови движения, които да убиват скоростта.

В сряда правителството одобри част от мерките в плана, които да бъдат приложени още през тази година. Те обаче са насочени главно към обезопасяване на пътищата, а мерките за дисциплиниране на шофьорите са оставени за следващ етап.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Аб
    абжж
    2 0
    15:51, 18 яну 2019
    Туй 30 километра голяма тъпотия пробвал ли някой да кара с 30 км да видите какво задръстване става .Интересно ще ми да видя как софиянци пъплят по околовръстното с 30км голям смях ще падне. И все ме гложди някаква скрита мисъл че това ограничение се налага да не могат колите да изпреварват новите Ф 16 които правителството ще поръча
  • 2
    Мм
    ММ
    0 0
    20:17, 18 яну 2019
    Ми то като ги изнервиш хората с глупави препятствия ,чакай да намалеят пътно транспортните произшествия.
    Какво означава не знаят да шофират на завой?
Последни новини