Обвиниха шестима от схемата за финансиране на тероризъм. Преглед на печата

Казусът с групата, задържана за финансиране на тероризъм, е водеща тема за неделните вестници.

"Прокуратурата обвини само 6 от 43-мата задържани за престъпления срещу Републиката. Те са петима сирийци и българка. През тяхната схема били минали поне 25 млн. евро и са закупени 100 коли, които са отишли от България в Сирия. Към настоящия момент към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от които са задържани от прокурор за 72 часа, а шестото лице е обвинено задочно и е обявено за международно издирване, тъй като не е установено на територията на страната. Това е обявила пред Агенция "Фокус "говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод операцията на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП по линия на престъпления срещу Републиката, включително финансиране на тероризъм. При нея бе обявено, че са задържани 43 лица. Сега се оказва, че обвинения ще има спрямо 6 от тях. "Обвиненията, които са повдигнати на шестте лица, са на всяко от тях по две обвинения за престъпления против републиката..." - в. "Сега".

"Първото обвинение е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всяко едно лице поотделно е извършвало небанкови парични операции по метода "хавала" в особено големи размери - общо от всички лица, не по-малко от 25 млн. евро, и е участвало в закупуване на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до сирийски територии", коментира Арнаудова. По думите ѝ всички тези действия са извършени от лицата, като са предполагали, че ще бъдат използвани изцяло или частично за извършване на терористични актове на територията на чужда държава. "Второто обвинение е за това, че са участвали в група, която си е поставяла за цел извършване на терористични действия на територията на чужда държава. Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия, в инкриминирания период са не по-малко от 100", обясни Арнаудова и уточни, че групата се състои от общо шест лица, като петима са мъже. "Всички те са сирийски граждани, законно пребиваващи на територията на България. Жената пък е българска гражданка. По отношение на чужденците, трима от тях са с постоянно пребиваване на територията на страната, а останалите с временно пребиваване", допълни тя. Румяна Арнаудова уточни още, че в рамките на утрешния ден прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на петимата задържани. Продължава и издирването не шестия участник в групата." - в. "Труд".

"Разкритите действия без съмнение представляват заплаха за националната ни сигурност, коментираха пред Нова телевизия експертите Мажд Алгафари и Димитър Гърдев. "Това са едни пари, които никой не вижда и те не се използват само за тероризъм, а и за проституция, наркотици и всякакви други нелегални дейности", заяви Алгафари. Гърдев бе категоричен, че срещу подобни схеми трябва да се действа безкомпромисно, защото в противен случай участниците в тях ще се множат. "Трябва да се реагира на всяка една такава структура, тъй като това затруднява работата на всички подобни", смята експертът по сигурност и обясни, че логистиката, с чиято организация се предполага, че са се занимавали задържаните, никак не е безобидна. "По този начин българи влизат в контакт с опасни хора и има риск от радикализация", каза още Гърдев. Мажд Алгафари изрази надежда, че прокуратурата ще успее да докаже вината на арестуваните, защото по принцип това не било никак лесно. "Фактът, че са намерени само 32 000 евро при обиските в рамките на спецакцията, не означава, че комисионните на посредниците не са били за милиони", каза Алгафари. Според него у нас функционират още подобни престъпни мрежи..." - в. "24 часа".

Вестниците съобщават също за писмо на Николай Банев от ареста, в което той оспорва твърдения на заместник-главния прокурор Иван Гешев.

"Бизнесменът Николай Банев, който е в ареста с обвинение в пране на над 1 милиард лева, опроверга твърдения на заместник-главния прокурор Иван Гешев, свързани със задържането му. В писмо до медиите, изпратено от следствения арест, той пише, че е бил провокиран от интервю на Гешев. Автентичността на писмото пък бе потвърдена пред Би Ти Ви от адвоката му Христо Ботев. Зам.-главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура заяви, че Николай Банев е разполагал с телефон в килията, по който се е свързал с руски лобисти и е подготвял хибридна война срещу България и медийна атака срещу прокуратурата. Във въпросното интервю Гешев уточнява, че апаратът бил открит в кутия от сок. Гешев разказа как Банев е водил разговори за създаване на евразийска народна партия, която да защитава чужди интереси в България. Банев дискутирал и да поиска политическо убежище в Русия за себе си, жена си и децата си. Според писмото на Банев "са изнесени лъжи относно екстрадицията на семейството от Франция и че служител на полицията се е свързал с тях два дни преди ареста". В писмото се твърди още, че фамилията дори имала насрочен час за явяване в следствието..." - в. "Дневник".

"Специализираната прокуратура три седмици по-рано е знаела точния ден и час на пристигането на Н. и Е. Баневи на летище София. Въпреки всичко, на 23.10. - издава Европейска заповед за арест", пише в писмото си Банев. Той отрича, че мобилният телефон е намерен в килията му в кутия от сок, а пише че устройството е открито, "докато се зарежда в телевизора в килията".
Заместник-главният прокурор Гешев коментира пред bTV, че няма да влиза в спор с обвиняеми или подсъдими, тъй като мястото за подобна полемика е съдебната зала. Николай Банев и съпругата му Евгения бяха екстрадирани от Франция през декември 2018 г. и им бяха повдигнати обвинения за: - ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група; - длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма"АД,"Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84 682 896 лв.; - избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи "Полимери"АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на "Партнърс комерс" ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи "Елма"АД; за пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева; - държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси..." - в. "Сега".

Спорът с Либия за кораба "Бадр" също е сред тематичните акценти.

"Либийската държавна корабна компания Libyan Navigator Limited разпространи официално писмо със своята позиция по спора с българския консорциум "Булгргеомин Лтд" за собствеността върху танкера BADR (BDIN). На 22 декември миналата година, в навечерието на коледните и новогодишните празници и в нарушение на оповестено дни по-рано съдебно решение, корабът бе предаден на "Булгаргеомин Лтд" от съдия изпълнител Тотко Колев. След смяна на екипажа, флага и името му той напусна българските териториални води и остана на котва в открито море до 15 януари. Тогава със заповед на директора на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Живко Петров плавателният съд беше върнат в Пристанище Бургас, където очаква решение на казуса със собствеността му. С писмото, разпространено вчера, Libyan Navigator Limited потвърждава данни от разследване на сайта "Бивол", според които екипажът и флагът на кораба са били променени със сила, приложена от служители на "Гранична полиция", "Морска администрация" и частни охранители, наети от "Булгргеомин Лтд". Пак според либийската държавна корабна компания още на 27 декември м.г., държавните морски власти в Панама са отнели временния панамски флаг, под който е плавал BADR, като са обосновали това свое действие с мотива, че той е бил издаден въз основа на фалшиви документи, подадени от "Булгаргеомин Лтд."! "Не можехме да повярваме, но въпреки всички наши писма и проведените среши с български институции рано сутринта на 28 декември, под прикритието на нощта, нашият кораб напусна Пристанище Бургас с разрешение, издадено от Българската морска администрация", пише в писмото на Libyan Navigator Limited. Според неговия текст в дните от 21 до 27 декември м.г. всички български власти, имащи отношение към случая, са били информирани в детайли за спора с "Булгаргеомин Лтд.". В писмото се твърди също, че информацията е била изпратена до Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Гранична полиция, Морската администрация, Министерството на външните работи. С писмото си Libyan Navigator Limited предупреждава, че "за отплаването на BADR от Бургас с на практика отнет панамски флаг, както и за насилието, упражнено над екипажа му от "Морска администрация" и "Гранична полиция" от българската държава ще бъде потърсена сериозна материална и морална отговорност". Към писмото на либийската държавна морска компания са приложени копия от 26 различни документа, илюстриращи твърденията, които се съдържат в него." - в. "Дневник".

"Либия: Без съмнение България ще носи отговорност за танкера "Цялото задържане на танкера BADR от 17 ноември 2017 г. досега, както и незаконното престъпно насилие, организирано и изпълнено от "Морска администрация" и "Гранична полиция", без съмнение ще доведат до сериозна материална и етична отговорност на българската държава". Това пише в разпространена позиция на Либийската държавна корабна компания Libyan Navigator Limited, цитирана от maritime.bg. "Екипажът и флагът на кораба бяха променени с груба сила, прилагана от "Гранична полиция" и "Морска администрация", заедно с частни охранители", твърди още либийската фирма. Танкерът БАДР беше задържан от българските власти още през 2017 г. и бе предаден в края на декември 2018 г. във владение на българската фирма, която претендира, че либийската държава й дължи 10 млн. долара. Танкерът бе преименуван на "БДИН" и премина под панамски флаг. Либийските власти обаче твърдят, че случилото се в пристанище Бургас са пиратски действия, и заплашиха, че ще задържат всеки български кораб в свои води. Според тях завземането на танкера е станало с грубата помощ на Граничната полиция и Морската администрация на България. Те обаче отричат да са превишавали властта си. В момента танкерът е в пристанище Бургас. Според Морската администрация - защото може да предизвика екологични проблеми, а според "Булгаргеомин" - за да се реши чисто правен спор. Двама министри - на външните работи Екатерина Захариева и на транспорта Росен Желязков твърдят, че става дума за частно-правни отношения и гражданско-съдебни спорове. "На първо място, това е и нашето послание към либийската страна и това е спор от частно-правен характер независимо, че е държавна фирма на либийската страна, а от българската страна има приватизирана бивша държавна фирма, която в момента е с частен собственик. Според нас това е гражданско-правен спор и по никакъв начин не трябва да повлиява на двустранните отношения", обяви Захариева. "Стремежът на българската страна е този казус да се реши възможно най-скоро така, че наистина да не повлияе върху отношенията с либийската страна, защото в крайна сметка разбира се имаме лош и горчив привкус от историята със задържаните български медицински сестри и един палестински лекар. Тъкмо са започнали да се подобряват отношенията. Има български бизнес, който търгува и изнася за Либия. Така че това, което Министерството на външните работи прави, е да изясни казуса, да помогне за решаването му във възможно най-кратък срок, така че повярвайте - правим всичко възможно", добави тя. Веднага след това обаче правителствената пресслужба обяви, че заради случая премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с либийския си колега Файез Сарадж и двамата обсъдили казуса. Както и че "премиерът на Либия благодарил на Борисов и правителството за тяхната навременна намеса и демонстрираното желание казусът да приключи с положителен за двете страни край". А пък Борисов поканил колегата си и той приел. Така казусът се вдигна на държавно ниво. "Булгаргеомин" има юридическо право да разполага с морското превозно средство", обявиха в същото време от новия корабособственик. Оттам нарекоха нещата чисто правен спор. В съобщение на компанията бе обявено, че "политизирането на въпроса създава допълнителни усложнения и за двете страни". "Проточилата се близо 30 години сага с либийския дълг към "Булгаргеомин ЛТД" ДЗЗД намери своето законосъобразно решение и за нас будят недоумение опитите на либийската държава чрез клеветническа кампания да отправя внушения, опетняващи български институции и дружество с доказан дългогодишен международен опит, каквото е "Булгаргеомин ЛТД" ДЗЗД.", твърдяха от дружеството. Именно при тази налична ситуация се появява сега и позицията на либийската държавна фирма, представена от maritime.bg. В нея се твърди следното: "През цялото това време Libyan Navigator бяха и остават единствените валидни и неоспорими корабособственици на BADR. Пренебрегвайки закона и специално пренебрегвайки международното морско право, както и всички горепосочено задължителни съдебни актове и официални документи, неизвестни лица (поне за собственика на кораба), активно подкрепяни от Морска администрация и Гранична полиция и чрез частни охранители (според екипажа и докладите на капитана) на 21 декември 2018 г. се качиха на либийския моторен танкер BADR. Според докладите на екипажа и на капитана, тези охранители са използвали груба незаконна сила и заплахи, принуждавайки либийския капитан и екипажа да напуснат кораба, заменяйки ги с чужденци. По наше мнение това е чиста и очевидна извадка за криминален "абордаж". От 21-и до 27-и всички съответни български власти бяха информирани по всички детайли и бяха надлежно и официално сигнализирани за тези незаконни действия - прокуратурата, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Гранична полиция, Морската администрация, Министерството на външните работи. В момента все още се изчаква съдебно решение за предаването на кораба. Също така е налице и апелативно производство срещу разрешението на Морска администрация за отплаване на кораба..." - в. "Сега".

Неделните вестници отделят място и на животинския свят.

"На 3-годишния Рику, най-младия обитател на парка за танцуващи мечки край Белица, преди дни му доскуча да си играе сам и легна да спи. Забавното мече, на което най-много се радват посетителите, е последният обитател на парка, който легна за зимен сън. "Дори не може да кажем, че спи като останалите. Той сам си направи нещо като гнездо от клони, суха трева и сено, което бяхме оставили край него. Имаше достатъчно празни бърлоги и тунели, но той си направи свое леговище. Приготви си го под големи борове на завет, още преди да падне снегът, и сега се е свил там в унес. Той още не знае какво е да се спи през зимата, защото досега не го е правил. Виждаме го, че е като в кома - очите му са отворени, наблюдава ни, но не става, не е активен, не търси и храна. Не вярвам да се задържи в това състояние повече от десетина дни. Това все пак си е постижение и ние се радваме. Други по-възрастни мечки години наред не успяваха да се приспособят към естествените си условия на живот и да заспиват през зимата. За някои трябваше да минат 10 г., докато се събуди инстинктът им." Това разказа ръководителят на екипа гледачи Васил Мадолев, който е на работа от създаването на парка през ноември 2000 г. В последните седмици заедно с Рику будували още 10-годишният Монти и 9-годишната Бойка от Русе. Докато Рику ги гледал да се движат наоколо, му било интересно, след като в началото на годината последните будуващи заспали, на Рику явно му доскучало и също полегнал в гнездото. Още повече че няколко дни наред температурата се задържа доста под нулата, а и натрупа сняг близо половин метър." - в. "24 часа".

"Как са защитени делфините и други китоподобни в България. Черно море има 3 вида китоподобни: Афала, муткур и обикновен делфин. Защита: И трите са защитени от Закона за биологичното разнообразие - националния закон, който транспонира за България европейските природозащитни директиви (за местообитанията и за птиците), които определят правилата за опазване на европейското природно наследство чрез мрежата "Натура 2000". Как се различават - външни белези: Афала (бутилконос делфин, Tursiops truncatus ponticus): Гръбният плавник на афалата е голям и триъгълен, наклонен назад. Афалата е вписана в Червената книга на България като "уязвим" вид. Муткур (Морска свиня, Phocoena phocoena relicta) Гръбният плавник е нисък и заоблен. Зъбите са странично сплеснати, а не конични, както при другите делфини. Той също е вписан в Червената книга като "уязвим". Обикновен делфин (Delphinus delphis ponticus): Гъбният плавник на обикновения делфин е триъгълен и слабо извит назад. Обикновеният делфин е "незастрашен" вид.

И трите вида черноморски китоподобни са определени като ендемични подвидове - тоест, поради сравнително изолираното си местообитание, те не се намират другаде. Всеки от тях е обект на защита от българските зони от "Натура 2000" по силата на Закона за биологичното разнообразие. Защо са защитени: Според експерта на сдружение "Зелени Балкани" Димитър Попов "основните заплахи са: - след дълги години комерсиален улов на китоподобни популациите се възстановяват бавно; Големият срив в рибните запаси на Черно море, причинен от свръхулов и навлизането на инвазивни видове. Например, подобната на медуза ктенофората мнемиопсис причинява драстичен спад в популацията на хамсията, защото се храни с т.нар. зоопланктон, в който е хайверът на рибите. Така този инвазивен вид намалява основния хранителен ресурс за китоподобни и по-едри хищни риби; Конфликти с риболовците - те са сравнително ново явление и до голяма степен се дължат на значителния срив в рибните запаси в Черно море. Заплитането и непреднамерено улавяне в различни риболовни уреди (основно дънни хрилни мрежи, ползвани за калкан и акули), което засяга основно морската свиня и в по-малък мащаб афалата;

В последните години шумовото замърсяване се засилва в резултат от увеличени сеизмични проучвания за нефт и газ и военноморски учения, които ползват сонари и взривни вещества..." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини