Тиафо прекърши устрема на Григор Димитров в 220-минутна битка

Изображение 1 от 2

    Григор Димитров отпадна в четвъртия кръг на Australian Open след драматична 220-минутна битка с Франсис Тиафо. Навръх 21-ия си рожден ден американецът спечели със 7:5, 7:6 (6), 6:7 (1), 7:5 и се класира за първия си четвъртфинал в турнирите от Големия шлем.

    "Скъсах си задника от работа, за да стигна до тук. Преди десет години обещах на родителите си, че ще стана професионален тенисист. Днес навърших 21 години и се класирах за четвъртфинал в Големия шлем. Не мога да повярвам", каза Тиафо след зрелищния двубой на "Мелбърн арена".

    Американският тенисист игра изключително агресивно, взимаше много рано топката и доминираше в голяма част от разиграванията. Димитров успя да се противопостави и можеше да стигне поне до пети сет, но пропусна твърде много възможности.

    Полуфиналистът в Мелбърн от 2017 г. имаше цели 18 точки за пробив, но реализира само три от тях. Тиафо имаше 13 възможности да спечели подаването на съперника и го направи пет пъти, за да стигне до най-големия си успех при мъжете.

    В опит да се класира за полуфиналите той ще се изправи срещу носителя на 17 титли от Големия шлем Рафаел Надал. Испанецът продължи на висока скорост след категоричен успех срещу Томаш Бердих - 6:0, 6:1, 7:6 (4) за 2.05 часа.

    Другият четвъртфинал в долната половина ще бъде определен от двубоите Роджър Федерер срещу Стефанос Циципас и Марин Чилич срещу Роберто Баутиста Агут.

    Мачът с Тиафо започна отлично за Димитров. Той не загуби нито една точка в първите си два сервис, а при 2:1 поведе с 40:0 и получи три поредни шанса за пробив. Ас и две непредизвикани грешки доведоха до изравняване. Българинът си изработи четвърта точка за пробив, но американецът отново се спаси. Последваха още три равенства, преди 39-ият в световната ранглиста да измъкне подаването си.

    При 3:3 дойде и първият колеблив сервис гейм на Димитров. Тиафо направи обрат от 15:30, за да стигне до първия си шанс за пробив и със смела игра успя да го реализира. Американецът имаше много трудности да затвърди предимството си, но се справи след още три спасени точки за пробив.

    При 5:4, когато Тиафо сервираше за спечелването на сета, Димитров най-накрая успя да реализира пробив. Още в следващия гейм обаче българинът отново се пропука при свой сервис. Този път американецът беше безапелационен, сервирайки за сета, и го приключи с гейм на 15.

    Както в първия сет, така и във втори Димитров започна по-добре. Той спечели комфортно първите си три сервис гейма, след което реализира пробив на 15 и поведе с 4:2. Шампионът от финалите на АТП за 2017 г. обаче не съумя за задържи предимството си.

    В ответния гейм Тиафо стигна до две поредни точки за връщане на пробива при 40:15. Димитров спаси първата, но допусна двойна греша при втората. Българинът бързо можеше да си върне аванса в резултата, но пропусна точка за пробив в осмия гейм и резултатът беше изравнен - 4:4.

    В крайна сметка двамата стигнаха до тайбрек. Решаващият гейм се развиваше перфектно за Димитров. Той спечели пет от първите седем точки, а при 6:3 получи три поредни сетбола.

    27-годишният българин обаче допусна кошмарен обрат. При 6:5 и свой сервис той допусна непредизвикана грешка, а веднага след това направи и двойна, което осигури сетбол за Тиафо.

    Американецът отново подходи агресивно и с петата си поредна точка в тайбрека измъкна втория сет.

    Ситуацията стана още по-тежка за Димитров, който допусна пробив в третия сет и изостана с 2:4. 21-ият в света обаче показа характер и успя да се върне в мача. Той веднага навакса пробива пасив, след което изравни за 4:4 с експресен сервис гейм на нула.

    В следващите минути игровото предимство беше на страната на Димитров. Той пропусна "скрит" сетбол при 4:4, а след това и още два при 5:5. С много усилия Тиафо успя да се добере до тайбрек. В него обаче Димитров игра много стабилно, поведе набързо с 5:0 и до края даде само една точка на съперника.

    Много драматично се разви и четвъртият сет на двубоя. Тиафо пръв можеше да нанесе решаващ удар, но пропусна две точки за пробив в третия гейм. След това Димитров стабилизира сервиса си, а в осмия гейм имаше цели три възможности да пробие и да поведе с 5:3.

    Тиафо обаче се измъкна с няколко отлични сервиса и изравни. При 5:5 Димитров сервираше, за да си осигури най-малко тайбрек. В този момент той се поддаде на напрежението, изигра слаб гейм и допусна пробив на 15.

    Получил шанс да сервира за място в четвъртфиналите, Тиафо беше непоколебим. 21-годишният американец поведе с 40:0 и при втория си мачбол сложи край на оспорваната битка след 3 часа и 40 минути игра.

    Тиафо завърши мача с 63 печеливши удара, 10 от които дойдоха директно от сервис.

    Димитров пласира повече асове - 21, и допусна по-малко непредизвикани грешки - 43 срещу 54, но направи само 38 уинъра от игра.

    Американецът грешеше повече, но остана агресивен от началото до края и това даде резултат. Той направи цели 66 излизания на мрежата, като излезе победител в 45 от тях.

    Димитров излезе 29 пъти на мрежата, но беше доста неефективен и загуби разиграването в 11 от тези случаи.

    Тиафо постигна първа победа срещу бившия №3 във втория помежду им на ниво "АТП". Американецът остава единственият непоставен тенисист при мъжете в тазгодишния Australian Open.

    В същото време Димитров не успя да защити точките от четвъртфинала в Мелбърн през 2018 г. Toй ще загуби най-малко две позиции в световната ранглиста и ще се озове между 23-о и 25-о място в зависимост от представянето на Тиафо и французина Лука Пуи.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини