„Пауново око“ литна из Димитровград преждевременно

Изображение 1 от 2

    През днешния ден в центъра на Димитровград е намерена пеперуда от вида „Дневно пауново око“.

    Тези пеперуди се срещат през пролетта, лятото и до късна есен. Крилете на една от най-големите и най-красивите пепруди „Дневно пауново око“ са с размери 6,3 – 6,8 cm при мъжките и 6,7 – 7,5 cm при женските. Цветът им е пурпурночервен до кафявочервен с две двойки едри петна, наподобяващи пауново око. Петната са оцветени в син, черен, жълт и червен цвят.

    Красивите представители на вида преживяват зимата, като изпадат в хибернация. Жизненият им цикъл протича, като напускат какавидите, възрастните започват да ядат активно. Те са насекоми, които заспиват в студения сезон и от края на лятото внимателно съхраняват хранителни вещества. Основната им диета е нектарът на цъфтящи растения – глухарчета, детелина, лавандула. За да съхранят хранителни вещества за няколко месеца за симния си сън, през еснта се хранят с гнили плодове и дървесни сокове.

    Глобалното затопляне има отрицателно въздействие върху дивата природа. Тази пеперуда би трябвало да се пробуди през април – май, за да има с каво да се прехранва и да създава потомство. От 10-ти януари до днес среднодневните температури в Димитровград са били положителни, като са достигали до +10 градуса и поради топлия период, насекоми и животни се събуждат преждевременно. Това е съкрушително събуждане за пеперудата – тя губи енергия напразно, освен това може и да не да намери друго подходящо място за продължаване на хибернация, за да се събуди през пролета, което в повечето случаи води до изтощение на индивида и той загива преди да дочака пролетта.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ли
      Лина
      5 0
      18:22, 28 яну 2019

      Красиво, дано оцелее

    Последни новини