Русия изстреля междуконтинентална балистична ракета "Ярс"

Русия проведе успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета "Ярс", съобщава Министерството на отбраната на страната, цитирано от ТАСС и други медии.

Успешният пуск на ракетата РС-24 "Ярс" е проведен от космодрума "Плесецк" в Архангелска област и учебните бойни глави са достигнали зададения район на полигона "Кура" на полуостров Камчатка.

В съобщението се отбелязва, че днес в 11,31 часа московско време държавата е провела учебно-боеви пуск на междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво "Ярс" с мобилно базиране. Ведомството допълва, че "задачите са изпълнени в пълен обем".

Посочва се, че целта на пуска е "потвърждение на тактическите, техническите и летателните характеристики" на комплекса.

През миналата година три съединения към Ракетните войски със стратегическо предназначение получиха комплекси "Ярс" с мобилно базиране.

Ракетите РС-24 "Ярс", които са оборудвани с три до шест бойни глави, могат да ударят различни цели на разстояние до 12 хил. км. За първи път тази ракета беше тествана преди повече от 10 години, а е на въоръжение в стратегическите сили на Русия през последните 8-9 години.

РС-24 "Ярс" е модернизирана версия на ракетата "Топол-М" и може да бъде изстреляна както от полигон, така и от мобилна установка.

Изпитанието идва след решението на САЩ да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. По време на речта за Състоянието на съюза президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че излизат от договора с Русия.

В събота руският лидер Владимир Путин обяви, че Русия ще прекрати участието си в договора в отговор на решението на Вашингтон.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини