Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

На съвещание с всички служби, Морска администрация прокурори, ДАНС, Агенция Митници, БОП, депутати ще бъдат представени получените сигнали за контрабанда с горива.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Той изтъкна, че изцяло онлайн се наблюдава всеки един процес от движението на даден танкер до контрола на продажбата на гориво в различните бензиностанции. Всички сигнали са изведени в контрабандния център, уточни премиерът.

"Ще покажем какво се прави, за да спрат тия басни, които се говорят", посочи Борисов с недоволство към тези, "които много се упражняваха по темата горива".

Както с цигарите, при които контрабандата е сведена от 34% на 5%, тук с непрекъснато видеонаблюдение със съответната памет в сървърите ще се следи движението на танкерите, увери Борисов.

Всеки квадратен метър се съблюдава от камерите в този момент, допълни министър-председателят.

Припомняме, миналата седмица депутатите гласуваха отлагане на спорния нов закон за горивата с шест месеца, за да може да се постигне компромис между страните "за" и "против".

Изготвеното от Емил Димитров - Ревизоро законодателство срещна съпротивата и на редица организации в лицето на АИКБ, КРИБ, Българската строителна камара, Минно-геоложката камара и най-вече на Асоциацията на търговците и превозвачите на горива, които организираха протести още през пролетта на миналата година, а в парламента получиха подкрепата на НФСБ.

Твърда подкрепа за законодателството имаше от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), както и от Българската стопанска камара, които като основен аргумент изтъкваха нуждата от прекратяване на контрабандата и изсветляване на сектора. Самото отлагане на закона те определиха като чадър над сивия сектор.

След протести и спешни срещи на различните страни, включително и при премиера Бойко Борисов, бе взето решение влизането в сила на закона да се отложи с 6 месеца, за да може в Наредбата, която го съпътства, да бъдат внесени промени.

Решението, макар и трудно, мина и през ресорните комисии, макар че в ресорната комисия депутатите изпаднаха в юридически колапс, когато се оказа, че гласуват решение за отлагане на закон, влязъл в сила ден преди това.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини