Управляващите защитиха Каракачанов. Вестниците в неделя

Неделните вестници съобщават, че предстои изслушване в парламентарната комисията за контрол над службите са сигурност по случая с отравянето на оръжейника Емилиян Гебрев.

"В четвъртък парламентарната комисията за контрол над службите за сигурност ще изслуша компетентните институции във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя със случая "Скрипал". Това съобщи в Харманли председателят на групата на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, цитиран от пресцентъра на партията. Наскоро се появиха информации, че агент на Главното разузнавателно управление на руската армия (ГРУ), който засега е известен единствено с псевдонима си, е свързан с покушение през април 2015 г. срещу Емилиян Гебрев, собственикът на компанията "Емко", контролираща русенското предприятие "Дунарит". "Сергей Вячеславович Федотов", както сега излиза агентурното му име, е третият предполагаем участник в опита за убийство от 4 март 2018 г. в Солсбъри на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Късно в четвъртък разследващите групи "Белингкат" (Bellingcat) и "Инсайдър" (The Insider) го свързаха с използването срещу Гебрев в София на нервнопаралитично вещество от групата "Новичок"..." - в. "Дневник".

"В четвъртък в Комисията за контрол над службите ще се състои изслушване на компетентните институции във връзка с отравянето на Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя със случая "Скрипал". Аз съм сигурен, че вече е създадена необходимата координация между българските, британските и европейските власти по случая и се работи активно по него." Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС... Цветанов подчерта, че в последните 3-4 години България, ЕС и САЩ са подложени на хибридна атака от Русия.
"Има информации за руска намеса посредством онлайн и социалните медии в изборите в няколко държави, което във всеки един от случаите доведе до дестабилизация..." - в. "Сега".

"Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че в последните 3-4 години България, ЕС и САЩ са подложени на хибридна атака от Русия. "Има информации за руска намеса посредством онлайн и социалните медии в изборите в няколко държави, което във всеки един от случаите доведе до дестабилизация. Съществува мнение, че дори "Брекзит" се е случил под такова влияние", коментира той. Цветанов изрази мнение, че случаят "Скрипал" само е затвърдил позицията на ЕС за продължаване на санкциите срещу Русия. По думите му Русия иска да отклони ЕС от политиката му за единство в името на всеобщия просперитет..." - в. "Стандарт".

Споровете дали концепцията на Красимир Каракачанов за интеграция на ромите е расистка също са сред тематичните акценти.

"Нито едно от предложенията в концепцията за промени в политиката за интеграция на ромския етнос, представена от министър Каракачанов, не е в противоречие с Конституцията. Това коментира пред Нова телевизия заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки. "Предложенията, които правим са точно в духа на Конституцията. Всички граждани имат, както равни права, така и равни задължения. Не може някой да черпи привилегии от факта, че се е родил циганин по етнически произход. Една част от тези хора са социализирани в обществото и водят съвсем нормален живот, ние не говорим за тях. Говорим за обитателите на гетата и махалите, които системно и последователно отказват да се впишат в българското общество", поясни евродепутатът. Джамбазки отговори на критиките, че мерките са расистки: "Циганите са от наша раса. Не можем да говорим за расизъм при положение, че става дума за наши съграждани и когато започваме да спорим за това дали е расизъм или не е се правим, че не забелязваме, че част от тези хора, които живеят в гетата, се опитват да паразитират върху нашата социална система на основа своя произход", поясни той. Евродепутатът обясни и какво представлява мярката за ограничаване на раждаемостта, предложени в концепцията. "Когато говорим за ограничаване на раждаемостта, ние говорим за следното нещо - след второто или третото дете спираме да плащаме социални помощи. Всеки, които има отговорността да създава 8-9-10 деца, да бъде така добър да си ги гледа. Но когато остави едно навън, голо през зимата, това дете трябва да му бъде отнето и той трябва да носи наказателна отговорност. Това е мярката за ограничаване на безотговорна раждаемост. Съгласни ли сте, че не трябва да има 10 деца в кофите", обясни Ангел Джамбазки. Социологът доц. Алексей Пампоров от Института за изследване на обществата и знанието към БАН обясни, че предпоставката за създаването на концепцията на Красимир Каракачанов е лъжа. "Когато казваме, че има изразходвани средства, които не се знаят изобщо- това не е вярно. Имаше одит на Европейската сметна палата, който показа колко точно пари са похарчени и колко са планирани до 2020 г. да бъдат похарчени. Тази концепция се прави сякаш, че стартира от ниво 0, а това не е така. България има стратегия, има план за действие с разписани мерки", добави той. "Приветствам всякакво усилие да се справяме с тези зони, които държавата допусна. Подчертава, че държавата ги допусна, защото отдавна можеха да бъдат взети марки", каза доц. Пампоров. Жителите от ромския квартал "Кошарник" в Монтана обясниха, че се обиждат от използването на думата "гето". Жител на квартала заяви, че всяка година се празнуват близо 60 бала на завършващи образованието си деца..." - в. "24 часа".

"Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в Харманли, че за 30 години България не е създала необходимия механизъм, с който да покаже, че ромите се интегрират. Той отказа да коментира стратегията на вицепремиера Каркачанов за интеграция на ромите, защото все още не е обсъждана на коалиционен съвет. "Темата за интеграцията на ромите и свързаните с това политики трябва да бъдат дискутирани с обществото и с всички заинтересовани страни", каза Цветанов и подчерта, че в настоящата управленска програма акцент е образованието... Стратегията на вицепремиера Каракачанов за интеграция на ромите ще бъде обсъждана на коалиционен съвет, съобщи заместник-председателят на ГЕРБ. "Не бих искал да коментирам подобни теми през медиите, защото ние не сме правили коалиционен съвет, за да обсъждаме в детайли всички тези въпроси", заяви Цветанов и подчерта: "За 30 години държавата не е направила необходимия механизъм с който да покажем, че ромите се интегрират"..." - в. "Дневник".

"Всяка една политика, насочена към по-добрата ромска интеграция, трябва да мине през широко обществено обсъждане, в което дейно участие да вземат всички заинтересовани страни и институции. Неслучайно в управленската ни програма като основен акцент бе заложено образованието. 30 000 деца бяха върнати в образователната система и сега те ще имат възможността да получат перспектива и да бъдат полезни на обществото", каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него социалните помощи на ромите трябва да се обвържат с тяхната ангажираност, защото днес в обществото ни съществува усещането, че представителите на тази общност получават средства от държавата, но не изпълняват в замяна на това своите задължения както всички останали граждани. "Затова искаме да постигнем баланс и дадем равен шанс на всички деца. Това може да се случи само чрез образованието. В България има много роми, които са се интегрирали и водят успешен живот. Трябва по-често да даваме техния пример", отбеляза Цветанов. Той подчерта, че ако се създадат условия за по-добра ромска интеграция, това би дало добавена стойност и на българската икономика. Цветан Цветанов сподели, че към момента не може да има окончателна позиция във връзка с концепцията и уточни, че до една седмица трябва да се проведе коалиционен съвет, като на него това ще бъде една от обсъжданите теми." - в. "Стандарт".

"Концепцията на лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов е точно обратното на фашизъм от гледна точка на това, че реално такъв тип концепция прави хората на първо място полезни за себе си, а оттам и за обществото. Проблемът с ромската интеграция може да се реши през образование, труд, вкарване в нормалните рамки. Аз не виждам тук никакъв фашизъм - напротив. Виждам реален начин да бъде решен проблема". Това заяви в предаването "Тази събота" на Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нено Димов, попитан как ще коментира мнения, че предлаганата от Каракачанов "Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им" граничи с фашизъм. "По принцип до момента в продължение на десетилетие има определен тип интеграция, която се налага от либерален подход, който се проваля както в България, така и в Европа", заяви Димов. Посочи, че оформянето на гета, в които да живеят хора, които да нямат перспектива и от друга страна да лежат на гърба на работещите, създава проблеми, а не ги решава. Интеграцията е да създадеш възможност за образование, за реализация, да бъдеш част от обществото и да си полезен, допълни министърът. В този контекст концепцията на Каракачанов била работеща, а не фашистка, се разбра от думите на Димов." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на бъдещето руските газови проекти с оглед на международния контекст.

"Смекчаването на правилата за европейския газов пазар, което ще позволи строителството на проекта "Северен поток 2", е безпрецедентен удар срещу ЕС. Такава позиция изрази във Фейсбук бившият ни посланик в Москва Илиян Василев. "Меркел се шрьодизира. Вероятно съзнава края на кариерата си." - пише дипломатът, правейки аналогия с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който влезе в управата на руската компания "Роснефт", а през 2017 г. дори оглави борда й. "Ударът който се нанася върху Европейския съюз е без прецедент. Когато стане реч за истински неща - отбрана, солидарност, единство - Германия на Меркел винаги се издънва, преследвайки стария си комплекс на липса на колонии и смятайки че без Русия няма шанс. А без Европа?" - разсъждава Илиян Василев. Франция се обяви срещу руския газопровод с аргумента, че не желае да засилва зависимостта от Русия и да вреди на страни от ЕС като Полша и Словакия. Париж гласува за по-строги правила по Третия енергиен пакет на ЕС, но впоследствие Берлин успя да постигне смекчаване." - в. "Сега".

"Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще използва визитата си в няколко европейски страни следващата седмица, за да ги призове да се откажат от подкрепата си за проекта "Турски поток", съобщи РИА "Новости", като се позова на изявление на високопоставен служител на Държавния департамент. Предвижда се в периода от 11 до 15 февруари Помпео да посети Унгария, Словакия, Полша, Белгия и Исландия. "В Унгария ще продължим да настояваме за диверсификация на енергодоставките в Централна Европа. Държавният секретар ще призове Унгария за по-активното й участие в завършването на терминала на о-в Крк за внос на втечнен газ и изграждането на тръбопровода, както и ще се опита да убеди Унгария да оттегли подкрепата си за "Турски поток", заявил представителят на ведомството. Служителят отбелязал също, че в Будапеща ще бъдат обсъдени теми, свързани с укрепване на отношения в сферата на сигурноста и засилване на способностите на НАТО за сдържане на руската агресия. Представителят на Държавния департамент уточнил, че Помпео ще призове Унгария "да прекрати блокирането на взаимодействието на НАТО с Украйна". Служителят съобщил още, че предстои активизиране на усилията на Вашингтон за възпиране на влиянието на Русия и Китай в района. "Ще се опитаме да увеличим навсякъде в Централна Европа нашето дипломатическо, търговски, военно и културно присъствие. Смятаме, че това е навременно и необходимо. Отчитаме като наш недостатък, че през последните десетина години отслабихме влиянието си в Централна Европа, което доведе до появата на вакуум, от който се възползваха Китай и Русия", заявил дипломатът. Проектът "Турски поток" предвижда изграждането на газопровод с две тръби, всяка от които с мощност от 15,75 млрд. куб.м., припомня РИА "Новости". По първата ще се доставя газ за потребителите на територията на Турция, а втората ще снабдява страните от Южна и Югоизточна Европа. Предвижда се първата тръба да бъде пусната в експлоатация до края на 2019 г. Маршрутът на втората тръба все още не е окончателно определен, тъй като Русия настоява за твърди гаранции от ЕС, че строителството няма да бъде блокирано. Именно тя трябва да мине през България. Администрацията на Доналд Тръмп активно се противопоставя на руските газови проекти в Европа и лобира за доставки на американски втечнен газ. Унгария е сред страните в ЕС, които се обявяват за по-тясно сътрудничество с Русия, включително в сферата на енергетиката." - в. "Стандарт".

Ситуацията във Венецуела също е сред актуалните теми.

"Ако ме питате дали очаквам да настъпи военен сблъсък във Венецуела - не, няма да има и военна интервенция. Смятам, че няма да има. Чета, зная кой вещае такива прогнози, те са продиктувани от едната, бих я нарекла много крайна гледна точка - това, което Мадуро чрез своите защитници иска да внуши на света. Това заяви дипломатът и политик Елена Поптодорова, бивш посланик на България във Вашингтон по Канал 3.
"Това няма да се случи според мен, съвсем други условия сме. По-скоро ще се разчита на този международен натиск, който нараства, и на вътрешната неудържимост - Мадуро буквално не може да удържи ситуацията у дома, така че смятам, че ще настъпят вътрешни събития. Да не забравяме и ролята на съседите, на латиноамериканските държави, която е много ярка поне от 2 години насам", насочи вниманието Елена Поптодорова.
За сравнението с кризата във Венецуела с т. нар. Карибска криза от времето на Студената война, когато заради Куба САЩ и СССР са на ръба на ядрената война, тя изтъкна: "Истината е, че само по спомени на съвременници зная за онзи период от време, може да се съди само по заключенията какво се е случило. Вярно е, че тогава светът е бил на прага на взрив, но също така е вярно, че светът това го е преодолял, тоест двете сили (САЩ и СССР) са го преодолели", припомни Елена Поптодорова. За кризата в една от най-богатите на природни богатства - петрол, злато, латиноамериканска страна, Елена Поптодорова върна лентата 20 г. назад, когато предшественикът на Мадуро - Уго Чавес, дойде на власт. "Беше такъв народен, публичен възторг, защото той обеща (и вярвам, искрено го е правил тогава), една нова държава, една нова Венецуела, една нова икономика върху приходите от петрола, един социализъм едва ли не невиждан засега другаде по света. Като че ли оттогава започна началото на един необратим срив на държавата, най-напред икономически. С желанието си към такъв невиждан социализъм, най-напред с национализацията, със стремеж към социални придобивки, които не могат да издържат икономически, за борба с корупцията. И каква стана тази борба с корупцията? Оказа се, че неговата дъщеря се оказа с една много-много добра банкова сметка от това, което четох последно - 4 милиарда долара за една хубава млада дама", припомни тя информации, публикувани в американски издания от Маями, за богатството на Мария Габриела, голямата дъщеря на починалия Уго Чавес. Според Елена Поптодорова САЩ логично има своите интереси в района - "да твърдим, че няма интереси, би било неграмотност." "Със сигурност това е усещане за свой регион, но нима други държави нямат същото усещане? Вероятно така става с големите държави, и аз бих искала България да гледа на държавите около себе си, на една-две особено, като на заден двор, но това не е по силите ни", каза дипломатът... 
За българската позиция и разнобоя между президента и правителството, дипломатът каза: "Казвам си, че никога нямаше да разговаряме по този въпрос, ако не се бе получил поредния сблъсък между двете институции. Иначе щеше да се вземе едно експертно решение, както се прави в много други случаи, щеше да се изрази позиция "там където трябва". 
По думите й въпросът за позицията на Румен Радев "трябва да бъде отправен най-напред към президента, който формулира позицията, и удивителното е, че той побърза да го направи публично, знаейки, че на следващия ден има съвет по сигурността. Значи имало е категорично желание да се открои, да бъде самостоятелен в позиция, която всъщност касае цялата държава, и непременно да бъде алтернативен, и тук използвам евфемизъм", каза Елена Поптодорова." - в. "Труд".

"Лидерът на венецуелската опозиция и председател на парламента на тази страна Хуан Гуайдо, който в момента събира подкрепа от различни държави като временен президент на Венецуела, казва, че е готов да разреши, ако е необходимо, американска военна интервенция, за да принуди държавния глава Николас Мадуро да се оттегли от властта и да сложи край на хуманитарната криза в страната. Това изявление Гуайдо направи в интервю за Франс прес: "Ще направим всичко, което е необходимо, всичко, което ние трябва да направим, за да спасим човешки животи, за да престанат децата да измират", каза Гуайдо, признат за временен президент на Венецуела от около 40 страни, начело със САЩ. "Ще направим всичко, което е възможно. Това е един очевидно полемичен въпрос, но използвайки нашия суверенитет, упражнявайки нашите прерогативи, ние ще направим необходимото", каза Гуайдо в отговор на въпрос дали ще използва законовите компетенции, които има в качеството си на председател на парламента и временен президент, за да разреши евентуална чужда интервенция. "Тук във Венецуела всеки ден, който минава, се брои в човешки животи", допълни той. Сериозната икономическа криза, обхванала страната, доведе до недостиг на храна и на медикаменти. Над 2 милиона души напуснаха Венецуела от 2015 г., според данни на ООН." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини