Цветан Цветанов: Интеграцията на ромите е обществена дискусия

Интеграцията на ромите трябва да бъде тема, поставена на фокус за дискусия с цялото общество и всички заинтересовани страни. Това посочи шефът на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Харманли днес по повод лансирания през седмицата от вицепремиера Красимир Каракачанов план за интеграцията на ромското население.

Според него социалните помощи на ромите трябва да бъдат обвързани приоритетно със системи за обхващането им в образованието. Цветанов отбеляза, че именно и затова управленската програма на правителството е с акцент върху образованието. „Сложихме този акцент именно заради това-всички деца, които бяха извън образователната система, да могат да се върнат в нея и да имат своето бъдеще и перспектива, да бъдат полезни на обществото и да могат да получат съответните трудови навици, за да могат да се реализират. Над 30 хиляди са децата, които през последните две години успяха отново да се върнат в образователната система и смятам, че това именно е подходът“, отбеляза Цветанов.

По повод рестриктивните предложения в концепцията на ВМРО, зам.-председателят на ГЕРБ добави, че в никакъв случай не трябва да се стига до крайности, които могат да провокират напрежение и противопоставяне в обществото. И припомни събитията в Катуница и породилото се там напрежение именно в предизборния период на 2011 година.

„Като общество трябва да бъдем толерантни към ромите и децата им, но трябва и да изкореним онова усещане в общността, което се насажда при някои, че държавата трябва да си изпълнени нейния социален ангажимент, а в същото време те нямат никаква отговорност.“ Според Цветанов за постигане на това е необходима добра разяснителна кампания, която да стигне до всички. Той подчерта също, че немалко роми у нас са интегрирани успешно, както в родината, така и в други Европейски държави. „Това всъщност е една добавена стойност към икономическия просперитет на страната ни.“, посочи още Цветанов. Той посочи изришно, че споделените мнения са лични, а официалната позиция на ГЕРБ за концепцията ще бъде изразена след коалиционния съвет до седмица.

 Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Еж
    ЕЖКО- БЕЖКО
    2 -1
    13:19, 10 фев 2019
    Абе Цецо кого залъгваш бе момче Ами тая дискусия се води вече 30 години бе юнак Мислиш ли че някой ти вярва че то и твойте гербаджии не вярват ама си мълчат и гледат в земята като те слушат Ами ти излезе по голям пропагандист и от д-р Гьобелс бе
  • 2
    Пе
    петър янчев
    1 -1
    13:22, 10 фев 2019
    Абе тоя областния Ст Дечев гледа много намръщено дали не са му дали мръвка или виното не му е стигнало
  • 3
    Ви
    виждам те семка от любимец
    1 0
    21:03, 10 фев 2019
    Ами оная семка , дето си киче тортите с хиляди долара ! Както гледа ще налапа микрофона от натискане да го снимат ....
  • 4
    Аг
    агент Кольо Йовков
    1 0
    07:23, 11 фев 2019
    Тоя съм го клецал за вилка от балканче
Последни новини