Димитровградска компания с награда за включване на бежанци на пазара на труда от ООН България

Изображение 1 от 5

    Димитровградската фирма „Пролет” ЕООД е получила международната награда „Рест” за приноса на компанията за включване на бежанци и мигранти на българския пазар на труда и за вдъхновяващата ѝ приобщаваща култура. Наградата се дава от Върховния комисариат за бежанците към ООН България и КАТРО България. Фирмата се занимава с производството  на дамски чанти и кожени аксесоари за световно известни европейски марки и цялата и производствена база е в Димитровград.

    В края на миналата година, след провел се кариерен форум за бежанци в град Харманли, представители на димитровградската фирма се запознават с младата афганистанка Махназ Хабиби (както се самоопределя тя), която е на 24 години. След проведени разговори с нея, тя е изявила желание да работи като шивачка в "Пролет", след което е била назначена във фирмата. Освен нея работа в „Пролет” започнали и братята ѝ Хабибулах и Мухебуллах, които са на 27 и 19 години. Всички преминали обучение за шивачи в обучителния център на „Пролет” и са започнали работа там. Преди седмица към тях се присъединява и тяхната 19-годишната сънародничка Садия Нури.

    След постъпването на работа на бежанците от Афганистан, в от компанията назначават и учител по български език с помощта на Върховния комисариат за бежанците към ООН България /UNHCR/. Така за няколко месеца те вече говорят български и разбират нашия език. Четиримата живеят в Регистрационно-приемателния център в Харманли и всеки ден пътуват до работното си място в Димитровград за сметка на фирмата. Техните колеги ги описват като „много позитивни и усмихнати, и тяхното усърдие, мотивация и приветливост допринесоха за много бързото им интегриране в колектива. Много добре се справят с работата. България им харесва и искат да се устроят тук.”

    Историята на Махназ и братята ѝ, е че са пристигнали в България преди 3 години и оттогава са подали искане да получат статут на бежанци, но то все още не е одобрено. Поради тази причина не могат да излязат на квартира, и се налага да живеят в бежанския център в Харманли, пътувайки ежедневно до работа. Срокът на документите им изтича след дни - на 23ти февруари, и ако не бъдат подновени, ще се наложи прекратяване на трудовия им договор с „Пролет”, коментираха от предприятието. Бежанците са със статут на временно пребиваващи чужденци у нас и кратките срокове от 3 месеца на документите се явяват проблем за българските работодатели. Компаниите нямат сигурност дали документите ще се подновят и дали ще могат да разчитат на работната сила на младите чужденци, които са били обучени за заеманата от тях работна позиция и са направени инвестиции за образованието им.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ре
      Рени
      12 0
      22:20, 11 фев 2019

      Тези пък и имигранти ще наемат, свършиха ли българите?

    • 2
      Гр
      Градски
      12 0
      22:30, 11 фев 2019
      Абе хора, не разбрахте ли че тази измет могат само да лежат на гърба на европейците. Със тях се сблъсквам всеки божи ден. Само чакат със нетърпение да им платят помощите и с нищи не допринасят на икономиката. Мързеливите африканци и араби за никъв “чеп” не стават. А и нагли до безбожие.
    • 3
      Ро
      роки
      4 -2
      10:10, 12 фев 2019

      Стига сте бе и те са хора нека имат някакъв шанс да се социализират и да бъдат полезни на нашето общество. Не ни се получи с циганите та дано с тези ни се получи!

    • 4
      Ди
      Димитровградчанин
      3 -1
      19:29, 12 фев 2019
      Бойкот на стоките на фирми наемащи нелегално преминали границата. В България няма бежанци ,нямаме държава с обща граница в която да се води война или да има хуманитарна криза.
      • Ти
        Тити
        2 0
        11:58, 13 фев 2019

        Тази фирма така или иначе не търгува на българския пазар

    Последни новини