Здравната реформа е в хаос и се разрушава

Настройването на частни срещу държавни и общински болници е тотална грешка. Затова предупреди проф. Милан Миланов в ефира на БНТ.
 
"Главата не ме боли, но ми се развъртява, когато чуя здравна реформа", отсече лекарят. Той припомни, че здравната реформа е била направена 1998-2001 г., приети са четири закона и започнало нейното разрушаване.
 
Според него здравната реформа не е бетонирана, а е в хаос, защото лекарите лекуваме и работата върви, но не върви не в тази посока от 2001 г. насам.
 
Най-добре за проф. Миланов е да бъде поизчистена жестоко здравната реформа, да си остане НЗОК и да има надграждане на доброволни, а не застрахователни модели."Какво правим догодина, откъде ще вземем пари, за да дадем пак, защото общинските болници са се превърнали в хоспис", запита лекарят и призова шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев хубаво да опознае здравната система, а не само с молива и химикалката.
 
В здравеопазването има пари, но голямата грешка на българските учени е, че здравето, а не болестта е стока, предупреди проф. Миланов.
 
На въпрос как би коментирал злоупотребите с ТЕЛК, проф. Миланов заяви, че ТЕЛК трябва да отиде към НОИ и не го учудват проверките на прокуратурата.
 
За правосъдна бърза процедура, с която насилниците да се вкарат в затвора, призова лекарят относно зачестилите насилия над медицинските специалисти.
 
Той настоява да се вземат мерки и за насилието над полиция, държавните чиновници, учителите. "Ние сме общество, което се развива по пътя на омразата към всички и всеки", каза още проф. Миланов.Припомняме, до решението се стигна, след като медици от общински болници в цялата страна изразиха недоволството си от ниските възнаграждения. В края на януари медиците от Козлодуй излязоха на протест. Те поставиха и 10-дневен срок на Ананиев да разреши проблема с нищожните заплати. Медиците бяха подкрепени и от своите колеги в Карлово.
 
премиерът Бойко Борисов се зарече, че докато е на власт, няма да закрива болници. Той разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната.
 
От своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че се обмисля идеята да се осигурят средства за общински болници чрез предоставянето им на "защитен" статут.
 
Вчера протестираха и лекари в Бургас, срещу закриване на кардиохирургия заради високи наем от 204 000 лева, след търг.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини