Кметът Иво Димов и министри дискутират развитието на общините в България

Днес, 12 февруари 2019г. кметът на община Димитровград и зам.председател на Националното сдружение на общините в Република България Иво Димов ще участва в работата на XXXII Общо събрание на сдружението на общините. Форумът се организира под мотото "Европейски, национални и местни приоритети". 

Иво Димов ще бъде модератор на втория дискусионен панел "Споделени отговорности по опазване на околната среда и насърчаване на местната икономика", в който заедно с министрите на икономиката Емил Караниколов и на околната среда и водите Нено Димов ще разискват въпросите за  напредъка в реализацията на политиките по управление на отпадъците, чистотата на атмосферния въздух и на европейските инвестиции във ВиК сектора; държавната подкрепа за насърчаване на икономическата активност в общините; въпроси по прехвърляне на общинските язовири на държавата. 

Темите, които ще обсъждат кметовете на общините в първия дискусионен панел "Европейска и национална визия за развитието на общини и региони" ще засегнат новите европейски приоритети и националните решения в политиките за регионално развитие, териториално сближаване и развитие на селските райони: място и роля на местните власти; промените в нормативната рамка на регионалното и местно развитие и управлението на европейските фондове: Закон за регионалното развитие, Национална концепция за пространствено развитие, Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони; Общото събрание ще разгледа и непосредствените задачи през 2019 г. за общините – бенефициенти на ОПРР и ПРСР, както и съвместните усилия за финансиране на общинска пътна мрежа. В работата на форума ще участват министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Възможностите за по-добро интегриране на местно ниво на услугите от здравната и социалната системи; нов модел в здравеопазването - нов риск или възможност за общинските болници; училищното и детско здравеопазване – необходима нормативна база и финансов ресурс; спешна и успешна реализация на новите нормативни промени за подобряване качеството и обхвата на социалните услуги и личната помощ; общински проекти по ОП Развитие на човешките ресурси – задачи за 2019 година, общи дейности на МЗ и МТСП в осигуряване на патронажната грижа за възрастни са заложени за обсъждане в панела "С грижа за местните хора". Участие в дискусията по актуалните за общините проблеми ще вземат министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини